Eilsel Jõhvi kontserdimajas peetud politsei- ja piirivalveameti (PPA) sünnipäevapeol oli proua presidendi sõnavõtu teljeks märksõna "usaldus" - tema kogemuse kohaselt usaldavad eestlased oma riigiametnikke muude riikidega võrreldes üsnagi väljapaistval määral.

"Usalduse üks vundamente on olnud meie riigiametite ja -ametnike – sealhulgas politsei ja politseinike – sõltumatus ja erapooletus. Sõltumatus hetkel valitsevast poliitilisest, rahalisest või mõnest muust jõust," toonitas Kaljulaid ning lisas, et sel vundamendil põhinev usaldus on samal ajal ühiskonna tugevaim ja hapraim kaitsevall korraga, kuna võib puruneda pelgalt mõne sõna rünnaku all.

Vaba ühiskonna parimad garandid

"Tõestamata süüdistused mõnelt kõrgelt poodiumilt võivad lammutada kõik, mis tehtud. Mõned püünelt pillatud justkui juhuslikud lausejupid siin ja seal moodustavad aga nädalate ja kuudega mingi arusaamatu, ebameeldiva, kleepuva tunde, mille tõrjumiseks peab iga päev rohkem pingutama. Sel ajal, kui tahaks tegeleda hoopis turvatunde loomisega," märkis president.

Mida siis presidendi öeldust välja lugeda? Kas poliitideoloogilisel maastikul pead tõstev skepsis õigus- ja korrakaitseinstitutsioonidesse on arenenud viimaste ebaefektiivsest tööst? Kas näiteks Martin Helme ja PPA direktori Elmar Vaheri juhtum tulenes politsei- ja piirivalveameti võimetusest ühiskonnas piisaval määral turvatunnet tagada?

"Varsti saab meil olema maailma parim Eesti politsei."

"Tihti arvatakse, et te võitlete millegi vastu. Kurjuse, pättide, kaabakate vastu. Et politsei on midagi karmi, jõulist, sundivat. Et teie asi on jõustada korda, et te olete karm käsi.

Tegelikult on Eestis – kus meil varsti saab olema maailma parim Eesti politsei – asjalood aga hoopis vastupidi. Mida paremini te oma igapäevast tööd teete, seda vähem on vaja ühiskonnas midagi jõustama hakata. Mida efektiivsemalt ja autoriteetsemalt suudate teie tagada inimeste turvatunnet, seda vähem kostab ühiskonnas hääli, mis nõuavad kõva kätt või kruvide kinnikeeramist. Seda vähem nõutakse karmi korda, mis nagu ajaloost teame, päädib pahatihti hoopis jõu võimutsemisega vabaduse ja seaduslikkuse üle. Võimu jõust jõu võimuni on lühike samm.

Nii et ei, te ei võitle millegi vastu, te ei ole karm käsi. Teie professionaalne töö on see, mis tagab, et sellist karmi kätt ei lähe meil kunagi vaja. Teie seisate iga päev õigusriigi eest, mis on palju enamat kui vaid seadusriik. Te olete Eesti inimeste isikuvabaduste ühed olulisemad kaitsjad ning vaba ühiskonna parimad garandid," lõpetas Kaljulaid oma kõne ning edastas neile ka omapoolsed tänusõnad tehtud töö eest.