USA Euroopa Liidu suursaadiku Gordon Sondlandi sõnul tulid juhised surve avaldamiseks Trumpi isikliku advokaadi Rudy Giuliani kaudu.
Uurimisega hinnatakse, kas Trump peatas Ukrainale sõjalise abi andmise eeltingimusena selleks, et survestada riiki uurima oma poliitilise rivaali poja ärialast tegevust Ukrainas. Trump eitab siiani igasugust õiguserikkumist.

USA-s on seadusega keelatud otsida välismaalt abi valimistel eelise saavutamiseks. Joe Biden on üks peamisi pretendente 2020. aasta presidendivalimiste demokraatide kandidaadiks.

Sondland ütles viimases USA esindajatekojas toimunud ärakuulamisel, et hr Giuliani taotles Ukrainalt avalikku avaldust, milles teatataks uurimise alustamisest, teemaks korruptsiooniküsimused. Hr Giuliani mainis Sondlandi sõnul konkreetselt ettevõtet Burisma - mille juhatuse liikmena töötas oli Joe Bideni poeg Hunter. Sondland ütles, et Giuliani tahtiski Ukrainalt pigem ametlikku avaldust, mitte sisulist uurimist.

Sondland ütles, et skeemist olid teadlikud mitu kõrget võimukandjat, teiste seas riigisekretär Mike Pompeo. Sondland ütles, et tema ülemused ei esitanud plaani suhtes ainsatki vastuväidet.

Suursaadiku sõnul arutas ta sõjaväeabi Ukrainale andmata jätmist isegi asepresident Mike Pence'iga. See kohtumine toimus septembris Varssavis visiidil. Pence'i esindaja on juba eitanud, et asepresident rääkis kunagi hr Sondlandiga "Bidenitest, Burismast või võimaliku uurimise eest Ukrainale abi andmisest".

Sondlandi tunnistust peetakse äärmiselt oluliseks, analüütikud on tema avameelsusest jahmunud. Näiteks BBC Põhja-Ameerika reporter nimetas seda "torpeedoks, mis lööb augu Valge Maja kaitsesse".

Soome Rahvusvaheliste suhete instituudi direktor Mika Aaltola ütles Helsingin Sanomatele, et Sondlandi tunnistus oli täpselt see, mida Trumpiu andministratsioon on püüdnud eitada. “Mees, kes juhtunut ise nägi, rääkis nüüd kõike. Seal on nii kindel teave kui võimalik,” ütles Aaltola. “Jah, see on väga raske värk,” tõdes Aaltola. Nüüd on Trump tema sõnul esimest korda tõsiselt lõksu jäänud.