"Täna on raske päev olla riigiametnik Eesti Vabariigis," ütleb Sikkut. Ta toob välja, et poliitiline tahe ei saa olla ametiseisundit kuritarvitav või seadusi eirav. "Samuti ei saa ebapiisava koostöö või kompetentsuse pärast lahti lasta lihtsalt sellise tunde pealt. Peab olema tõendus ja pärispõhjused. Tõenduskohustus on seejuures lahtilaskjal ehk süüdistajal, mitte vastupidi."

Lemetti töötas maaeluministeeriumi kantslerina, aga vastuolud Mart Järvikuga päädisid sellega, et täna näitas valitsus talle otsesõnu ust.

Sikkut leiab, et tänane valitsuse otsus maaeluministeeriumi kantsler avalikult teadaoleva info põhjal otsitud põhjustel ametist vabastada teeb väga nõutuks. "Peaminister küll ütles, et see oli vajalik juhtimiskriisi lahendamiseks selles asutuses. Paraku on pigem näha, et see hoopis tekitab juhtimiskriisi ja seda kogu valitsuse ulatuses."

Ta selgitab, et ilma õigluse põhimõtete järgimiseta ei saa ametnike ja poliitikute sümbioos toimida. "Ilma nendeta pole usaldust, milleta pole koostööd. Sellest sümbioosist, teineteise võimendamisest aga sõltub mõneti riigi käekäik."

Sikkut rõhutab, et tal ja ta kolleegidel pole hoolimata mõnede poliitikute veendumusest mingit vandenõud vastu töötada poliitilisele tahtele. "Kuniks see on on legitiimne, õiguspärane ja õiglane. Kui ei ole – siis on tõesti me kohus seda ka välja tuua, ka avalikult, kui teisiti ei toimi. Me oleme oma ametnikuvande andnud "olla ustav Eesti Vabariigile": me teenime riiki, teenime Eestit esimeses järjekorras."

Sikkut lisab, et tema avaldus pole üleskutse barrikaadidele ja allumatusele. "Me tahame oma tööd edasi teha ja teiega koos, aga ausalt. Seepärast ongi tänane päev raske riigiametnikuna – tahaks iga päev ehitada paremat Eestit ja olla seejuures südametunnistusele truu, aga on selge oht, et see on edaspidi raskem nii mõnegi kolleegi jaoks."

Asekantsler ütleb, et olgu tema jutt julgustuseks kolleegidele. "Ma olen alati optimist. Ilmselt see üks otsus üksi kõigi ametnike julgust ja tervet mõistust kohe tasa ei lülita. Aga sellele terendavale ohule tuleb tugevalt ja kohest tähelepanu pöörata, nagu ka riigipea seda näiteks tegi."

Kaljulaid vabandas Lemetti ees

Peaminister kohtus õhtul president Kersti Kaljulaidiga. Viimane ütles pärast kohtumist meediale, et ta vabandab Lemetti eest selle eest, kuidas riik on temaga käitunud. Ta ütles, et on lubamatu, et Lemettist tehti poliitilise kauplemise osa ning kui selline tegevus jätkub, on kõigil põhjust muret tunda.

Ratas ise rääkis "Aktuaalse kaamera" otse-eetris, et maaeluministeeriumi ekskantsleri Illar Lemetti näide ei tähenda, et ametkonda üritataks suukorvistada. Ratas kordas uudistesaates, et kantsler vabastati, kuna koostöö puudus ministri ja kantsleri vahel. "Oli vaja usalduslikku signaali tulevikuks," lausus ta. Ratas rõhutas, et temal isiklikult puudus aga usaldus ministri ehk Mart Järviku vastu.