Täna Kadriorus Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga kohtunud president Kersti Kaljulaid kinnitas Eesti jätkuvat toetust Ukraina reformiplaanidele, mis aitavad tõsta riigi inimeste elatustaset ja parandavad ärikliimat. President Zelenskõi visiidi keskmes oli kahe riigi praktiline digikoostöö, millele keskenduti ka riigipeade kohtumisel.

“Eesti inimestele läheb Ukraina käekäik väga korda. Toetame jätkuvalt Ukraina arengut ja oleme omalt poolt valmis sellesse panustama, kui me saame aidata. Mõned konkreetsed näited on kodanikuühiskonna, kohalike omavalitsuste, e-valitsemise, e-tervise ja kaitsevaldkondades, kus oma õla on alla pannud Eesti Idapartnerluse Keskus, e-riigi Akadeemia, Praxis ja Mondo,” ütles riigipea kohtumisele järgnenud pressikonverentsil.

Kaljulaid rõhutas, et Eesti toetab jätkuvalt ja jõuliselt ka Ukraina territooriumi terviklikkust. “Ma olen ise seisnud rindejoonel Ida-Ukrainas. Olen seisnud tõkkepuu kõrval, kus ühel pool on Ukraina ja ka teisel pool on Ukraina. See on seesama riik, kuid nii erinevas olukorras. Oluline on liikuda poliitilise lahenduse poole. Samas — rahvusvaheline üldsus ei tohi hetkekski unustada, et siin ei ole tegemist kahe riigi omavahelise konfliktiga, kus on kaks osapoolt, kes mõlemad selles süüdi. Tegemist on Ukraina territooriumi osalise annekteerimisega ja agressiooniga. Kutsume üles ka rahvusvahelist üldsust astuma jätkuvalt samme, mis toetavad Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,” rääkis Eesti president.

Kahe riigipea kohtumisel räägiti ka Ukraina majanduskeskkonnast. “Meie ettevõtjatel on huvi ja soov Ukrainasse investeerida. Ukraina turg on suur ja mastaap hoomamatu, samas oleme ajalooliselt ja kultuuriliselt siiski üksteisele lähedal. Ukrainal on potentsiaal saada kogu regiooni majandusveduriks, kuid selle eelduseks on, et investoritele antakse kindlus, et nende investeeringud on kaitstud,” rõhutas kaljulaid.

“Ma tean, et Ukraina võimud on astumas selles suunas ka samme, aga seda kindlust saab rahvusvahelisele ärikogukonnale anda eeskätt konkreetseid kaasusi lahendama hakates,” lisas Eesti president.

Ukraina presidendi visiidi käigus räägiti palju ka digiteemadel, sest täna pärastlõunal toimus kahe riigi digiüritus Digital Society Sandbox. “Digi on valdkond, milles Eestit peetakse teerajajaks ja eredaks Põhjatäheks. Kuid vaadates Ukraina viimaseid arenguid ja kõrvutades seda nende ambitsiooniga, on mul tunne, et Ukraina võib meist varsti isegi ette minna. Kui see nii läheb, siis loodan, et see sünnib kahe riigi koostöös, mis on tegelikult olemas juba täna,” lisas riigipea.

Ta selgitas, et näiteks Ukrainas kasutuses oleva andmevahetusplatvormi Trembita loomisel on lähtutud X-tee loogikast. “Täna paneme presidentidena aluse ka uuele formaadile — Digital Society Sandbox — ja loodan, et see annab uue hoo. Mitte abstraktselt, vaid annab just hästi konkreetselt meie ettevõtetele ja ametkondadele hoo omavahelises suhtluses.”

Ukraina ja Eesti riigipea kirjutasid ka alla ühisele poliitilisele avaldusele, millega mõlemad presidendid kinnitasid muuhulgas ka Ukraina Euroopa-suunalisi püüdlusi. “Eesti toetab jätkuvalt ka Ukraina Euroopa Liidu ja NATO-suunalisi ambitsioone. Jah, see võtab aega, aga mõlemad rahvusvahelised organisatsioonid peavad olema Ukrainale avatud,” rõhutas Eesti riigipea ka pressikonverentsil.

Ratas: Eesti seisab kindlalt Ukraina tuleviku eest

Zelenskõi kohtus täna ka peaminister Jüri Ratasega, et rääkida Eesti ja Ukraina kahepoolsest koostööst, majandusolukorrast, julgeolekust ning plaanitavatest reformidest.

“Eesti toetab Ukraina jõupingutusi oma territoriaalse terviklikkuse taastamisel ja seisab Ida-Ukraina konflikti ja Krimmi annekteerimise küsimuste selge lahendamise eest,” ütles peaminister Jüri Ratas president Zelenskõile. “Sanktsioonid Venemaa vastu jäävad püsima, kuni Minski lepinguid ei täideta. Oleme Ukrainaga ka nende püüdlustes Euroopa Liidu ja NATO suunal ning toetame neid idapartnerluse ja arengukoostöö kaudu.”

Peaminister Ratas ja president Zelenskõi rääkisid kohtumisel Ukraina ees seisvatest reformidest. “Saame väga hästi aru teie pingutustest riigi uuendamisel. Oluline on, et Ukraina inimesed mõistaksid, et valitud on parim tee, ning tuleksid muudatustega kaasa. Eestil kulus Euroopa Liidu ja NATOga liitumiseks ning sellega kaasnenud reformide läbiviimiseks aastaid, kuid see töö on olnud seda väärt,” kinnitas Ratas.

Veel rääkisid Ratas ja Zelenskõi ka kahe riigi koostööst.

Samuti kohtus Zelenskõi riigikogu spiikri Henn Põlluaasaga. Zelenskõi ja Põlluaas avaldasid kohtumisel heameelt kahe riigi tiheda suhtluse ja konstruktiivse koostöö üle. Tõdeti, et Eesti ja Ukraina jagavad ühiseid väärtusi ja sarnast ajalugu.

“Eesti on Ukraina kindel sõber ning meie toetus riigi suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele püsib vankumatu,“ kinnitas Põlluaas. Riigikogu esimehe sõnul ei tunnusta Eesti kunagi Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist ning toetab kõiki algatusi sõja lõpetamiseks Donbassis ja okupeeritud alade Ukrainale tagastamiseks.

“Me ei lase neid küsimusi unustada ka partneritel Euroopa Liidus ja NATOs. Eesti tervitab Ukraina püüdlusi mõlema ühenduse liikmeks saamisel igati,” ütles Põlluaas.

Zelenskõi tänas Eestit sõpruse ja toetuse eest ning tõi välja, et Eesti on per capita riigi suurim toetaja.

Zelenskõi asetas ka pärja Vabadussamba jalamile, mille järel kohtus kohaliku Ukraina kogukonnaga Eestis.

Ukraina riigipea tutvus ka koos oma Eesti kolleegi ja kaitseväe juhataja Martin Heremiga kaitsetööstuse ja kaitseväe koostöös arendatud välihaiglaga. Samuti külastas president Zelenskõi ühepäevase viisidi käigus veel e-Eesti Esitluskeskust. Õhtul osales ta president Kersti Kaljulaidi ja Georgi-Rene Maksimosvki pakutaval pidulikul õhtusöögil Estonias.

Ukraina riigipead saatsid visiidil tema abikaasa, asepeaminister, välisminister, kaitseminister, taristuminister ning majandus-, kaubandus- ja põllumajandusminister.

“Ma lähen meie heade sõprade ja usaldusväärsete liitlaste juurde — nii Eestis kui Leedus. Peaksime arutama idast tulevate ühiste ohtude vastu võitlemise ja läänest tulevate võimaluste üle,” kirjutas Zelenskõi enne kohtumist Facebookis.

Visiit tõi kaasa mitmeid liiklusseisakuid

Ukraina presidendi visiit tõi Tallinna kesklinnas, Kadriorus ja lennujaama vahelistel lõikudel kaasa lühiajalisi liiklusseisakuid.

Liiklus oli häiritud Tallinna kesklinnas, Kadriorus ja lennujama vahelistel lõikudel ajavahemikus kell 10-19. Liiklusseisakud kestsid maksimaalselt 15 minutit, kuid õhtusel tipptunnil soovitas politsei vältida kesklinna piirkonda või varuda läbimiseks rohkem aega. Visiidiaegne liikluskorraldus mõjutas ka ühistranspordi sõidugraafikuid.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe palus sõidukitega liiklejatel olla tähelepanelik, jälgida ajutisi liiklusmärke ja politseinike juhiseid.

“Terve päeva on suurematel ristmikel väljas politseinikud, kes abistavad liikluse sujumisel, kui toimuvad ajutised liiklusseisakud kolonnide liikumise ajal. Visiidi ajal ei sulgeta ühtegi tänavat täielikult, kuid esineb peatumise ja parkimise piiranguid Toompeal, Suur-Karja tänaval, Müürivahe tänaval ja Rävala puiesteel. Piirangute eiramisel sõidukid teisaldatakse, sestap palume jälgida ajutisi liiklusmärke,” lisas Kullamäe.