"Samuti soovisin neid tänada igapäevase tubli panuse eest ning julgustada meie ametnikke oma tööd sama hästi ja kohusetundlikult jätkama," märkis ta. "Minu sõnum meie riigiteenritele on ühene ja selge. Eesti riigiametnikud peavad vajadusel juhtima seaduserikkumistele õiguskaitseorganite tähelepanu ning saavad teistest probleemsetest olukordadest teavitada oma juhti, riigisekretäri või peaministrit. Põhjendamatut poliitilist sekkumist nad oma töös kartma ei pea."

Ratas lisab, et arutati ka laiemalt poliitilise juhtimise ja ametnike rolli ning tõhusa koostöö üle. "Mul on hea meel tõdeda, et meil on ühine arusaam, kuidas Eestit hästi juhtida ning parimal viisil edasi viia. Ma tänan kõiki kohtumise osalisi meeldiva ja julgustava kokkusaamise eest. Eesti riik on sellise avaliku teenistusega hästi hoitud."

Valitsus eesotsas Ratasega otsustas eile, et Mart Järviku kõrval näidatakse ust ka kantsler Illar Lemettile. President Kersti Kaljulaid ütles eile õhtul pärast kohtumist Ratasega, et vabandab Lemetti ees riigi käitumise pärast.

Mida arvavad kantslerid?

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Siim Sikkut väljendas eile valitsuse otsuse osas nõutust ning avaldas lootust, et Lemetti vabastamine ei mõjuta edaspidi riigiametnike julgust oma südametunnistuse järgi toimida. "Ilmselt see üks otsus üksi kõigi ametnike julgust ja tervet mõistust kohe tasa ei lülita. Aga sellele terendavale ohule tuleb tugevalt ja kohest tähelepanu pöörata, nagu ka riigipea seda näiteks tegi," sõnas ta.

Keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis Münt ütles täna Delfile, et olemasoleva info põhjal käitus Lemetti riigimehelikult, juhtides tähelepanu asjaoludele, mis viitavad korruptiivsele tegevusele ja taunitavale käitumisele. "Ma siiralt loodan, et see juhtum ei ajenda meie tublisid ametnikke tulevikus sellistel juhtudel probleeme ignoreerima, vaid neile otsustavalt reageerima. Avaliku teenistuse tippjuhid seisavad kindlasti oma ametnike eest nii täna kui ka tulevikus," sõnas Münt.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets ütles, et tal on hea kolleegi lahkumisest kahju, kuid on kindel, et ka tulevikus käituvad riigiametnikud südametunnistuse järgi ning annavad korruptsioonist ja seaduserikkumistest teada ettenähtud korras.

"Arvan, et kellelgi asjaosalistest pole praeguses olukorras hea olla," nentis siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna. "Meil on Eestis professionaalne ametkond, kes teeb oma tööd südamega. Ametnikud teavad, mis on nende õigused ja kohustused. Olen veendunud, et ametnikud oskavad langetada õigeid otsuseid ning teavad, millal ja kuidas käituda," ütles ta.