Kokkamine on kunst, mida eluea jooksul ära ei õpi, kuid paremaks võib saada küll. Hea söök erineb keskpärasest kui öö ja päev. Muna keetmise ja härjasilmaga väga mööda ei saa panna, kuid kes korralikku omletti on proovinud, see kesist enam ei taha.

„Gastronoomia” selgitab toiduvalmistamise aluseid. Raske öelda, kas seda aabitsaks saab pidada – et uurime läbi ja hakkame praadimise-hautamisega pihta – või on raamat mõeldud neile, kel algkool läbi ning hakkavad tekkima küsimused, millele nüüd saab vastused.

Kui esimesed leheküljed maitsetest ja maitsmismeeltest on läbitud, jõuabki järg kõigepealt nugadeni (hea ja käe järgi kokanuga on kohustuslik) ning siis pannideni. Mis materjalist, milline ja milleks, pildid juures ja puha. Liiga detailseks ei minda, kuid peamised arusaamad seletatakse lahti ja siit saab juba edasi minna ning põhjatust internetist lisa otsida.

Järgmine peatükk keskendub peamisele toiduainele, seda mõistagi omnivooride vaatevinklist ehk lihale. Kõige muu juures on välja toodud teaduslikud killud: sidekude koosneb valkudest, mis 52 kraadi juures kuumutades pehmenevad ja lõhestuvad; pikk, aeglane küpsetamine muudab sidekoe siidjaks želatiiniks, mis annab lihale omalaadse mahlakuse; igas rasvarakus on õlitilgake , mis kuumutamisel avaneb ja vallandab maitsemolekulid...

Kuidas kvaliteetset liha ära tunda? Mida ütleb liha värv? Miks erinev liha näeb välja ja maitseb nii erinevalt? Kas maheliha on parem? Kas lihaveise sisefilee on tõesti parim saadaolev loomaliha? Miks on Wagyu veiseliha nii kallis? Kuidas aru saada, et lihasse on vett süstitud? Kas külmutamine hävitab liha maitset ja tekstuuri? Mis kasu on liha marineerimisest? Kas liha tuleks maitsestada varakult või vahetult enne küpsetamist? Kuidas kodus liha suitsutada? Mis on täiuslikult krõbeda seakamara saladus? Kas lihalõigu pruunistamine hoiab tõesti mahlad kinni? Kuidas küpsetada täiuslikku steiki? Grillimine. Hautamine. Kuidas vältida linnuliha kuivamist? Mida teeb leemega kastmine? Kuidas teada saada, et liha on valmis? Mida teha üleküpsenud lihaga? Mis on maitsva kastme saladus? Miks on ohutu süüa toorest loomaliha, kuid kana ja sealiha mitte?

Saigi lihaga ühele poole, kusjuures kümmekond küsimust jäi siinkhal veel välja. Ju annab see pisut aimu, mida „Gastronoomia” endast kujutab.