Kiusamine pole pelgalt algklasside temaatika

Poliitilist kiusamist ja poliitilise mandaadi kuritarvitamist alluvate suhtes esineb fondi loojate silmis Eestis viimasel ajal üha rohkem. Üks algatajatest, Lauri Hussar, toob välja kaks kõige värskemat juhtumit: “Nii kantsler Lemetti vallandamine kui Viimsi vallas ebaõnnestunud koolidirektori lahtilaskmine on mõlemad poliitilise kiusamise juhtumid, mis on lähtunud poliitilisest omakasust ja omavolist."

Idee autor Marek Reinaas leiab, et inimesed, keda ebaõiglaselt koheldakse, on suurema ja tugevama vastu tihti hädas. „Nad vajavad kiiret juriidilist nõu, kas tegu võib poliitkiusamisega. Nad vajavad ka nõu avalikkusega suhtlemisel, sest tihti avalikustamine aitab. Ning kui juba kohtusse minnakse, siis finantsabi, sest kohtutee võib minna kalliks,“ märgib Reinaas.

Poliitiline kius viib ahelana ühiskondliku ükskõiksuseni

Laimuvastase tegevusega tuntust kogunud Emeraldlegal advokaadibüroo vandeadvkoaat Robert Sarv on veendunud, et poliitiline kiusamine võib olla rohkem levinud, kui me arvata oskame.

„Poliitiline kiusamine tekitab ebaõiglust. Ebaõiglus tekitab viha. Viha tekitab nördimust. Nördimus tekitab ükskõiksust. Me ei taha elada ükskõikses ühiskonnas, me tahame elada ühiskonnas, kus maksab õigus ning hea tahe,“ sõnab Sarv.

Kõik poliitilise kiusu ohvrid on oodatud sellest fondi asutajatele teada andma. Lähiajal avaldavad osapooled algatusest täpsemat informatsiooni, soovitusi ja juhiseid.