E-residentsuse programmi tegevjuhi Ott Vatteri sõnul kasvab Eesti sõprade ring üle kogu maailma suure kiirusega ja selleks annavad olulise panuse paljud Eesti esindajad nii diplomaatide, ettevõtjate, ametnike kui e-residentide näol.

"Igal nädalal saab e-residendi digi-ID mitusada soovijat. Otsustasime korraldada üritusteseeria, mis aitab kokku tuua Eesti sõbrad ja toetajaid üle kogu maailma. Tahame neile öelda tänusõnad usalduse, toetuse ja panuse eest, mille nad Eesti majandusse ning mainekujundusse on andnud," ütles Vatter.

Tulu Eesti majandusele üle 31 miljoni euro

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest 1. detsembril 2014, mil Suurbritannia ajakirjanik Edward Lucas sai esimese e-residendina digi-ID kaarti, on programmiga liitunud üle 62 000 e-residendi. Nad on loonud üle 10 100 ettevõtte, milles töötab ligi 1700 inimest. Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest ning Eestile loodud positiivsest mainest, on programm viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu üle 31 miljoni euro.

Aktiivsete ehk Eestisse makse tasuvate e-residentide ettevõtete arv on võrreldes möödunud aasta sama ajaga kasvanud 58 protsenti.

"Möödunud aastal tõi e-residentsuse programm riigieelarvesse 9,3 miljonit eurot puhastulu. See summa kataks näiteks enam, kui poolte samal aastal riigis tehtud kombineeritud südameoperatsioonide kulud," selgitas Vatter. Tema sõnul peab e-residentsus tooma kasu võimalikult suurele hulgale Eesti inimestest. "Kuna e-residentidelt maksude ja riigilõivude kaudu laekunud raha toob otsest kasu Eesti inimestele, leides kasutust näiteks hariduses, kultuuris ja sotsiaalhoolekandes, jagub meil ohtralt motivatsiooni, mille nimel järgmisel viiel aastal pingutada," lisas Vatter.

Sünnipäeva tähistatakse 21 riigis

Kaugeimad punktid, kus e-residendid sellel nädalal programmi sünnipäeva tähistama kogunevad, on Dubai Araabia Ühendemiraatides, Soul Lõuna-Koreas ja New York Ameerika Ühendriikides. Lisaks toimuvad üritused Londonis, Berliinis, Pariisis, Istanbulis, Prahas, Budapestis, Varssavis, Brüsselis, Kiievis, Peterburis, Zagrebis, Madridis, Lissabonis, Ateenas, Helsingis, Genfis ja mujal. Sünnipäevanädal kulmineerub 30. novembril Tallinnas toimuva tänuüritusega e-residentsuse programmi partneritele ja toetajatele, mida korraldatakse koostöös PÖFF-i filmifestivaliga, kus osaleb ka president Kersti Kaljulaid.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.