Rahanduskomisjon otsib lahendusi, et põllumeestele top up üleminekutoetusi uuel aastal viie miljoni euro võrra kasvatada. Homsel komisjoni istungil selgub, kas ja kui palju suudetakse leida katteallikaid, kuid komisjoni ettepanek oli esialgu toetus kasvatada 10,3 miljoni euroni.

Komisjoni esimees Aivar Kokk ütles Delfile, et hetkel ei ole midagi kindlat ja homme alles arutatakse, kas kuskilt on võimalik see raha ka võtta.

Maaeluminister lubas aga tänasel pressikonverentsil, et "kindlasti leitakse lisaraha," põllumeestele jagatava üleminekutoetuse kasvatamiseks. Senine 5,3 miljonit on vaid kolmandik lubatust, mis aitaks alatoetatud Eesti põllumeestel konkurentidega sammu pidada.

Rahandusminister Martin Helme ütles samuti veel täna, tulevase ministri kõrval istudes: "Usun, et suudame top upi suurendada veel järgmise aasta eelarves." Kui palju, ei selgunud.

Põllumajandus-kaubanduskoha juht Roomet Sõrmus ütles Delfile, et ta ei ole ministrite täna antud lubadustega kursis, küll aga sai ta meedia vahendusel teada rahanduskomisjoni ettepanekust tõsta toetus 10,3 miljoni euroni.

"See sõnum oli positiivne ja samm õiges suunas. Aga kui suuremat pilti vaadata, siis sel aastal on meile antud väga selge sõnum, et põllumajandusse ei suhtuta kui strateegilisse tegevusarusse," ütles Sõrmus.

Ta ütles, et viimasel ajal põllumajanduse suunal tulnud vähegi positiivsed uudised on põllumajandus-kaubanduskoja aktiivse tegevuse tulemus. "Kahjuks ei ole need otsused iseenesest sündinud. Vaatamata sellele, et koalitsiooni lepingus on seda lubatud. Ja valitsuserakonnad on seda ka enne valimisi lubanud," ütles Sõrmus.

Maksimaalne võimalik oleks 15,3 miljonit, mida põllumehed mõistagi ka soovivad. Seega ei loe Sõrmus 10,3 miljonist üleminekutoetust piisavaks.

"Järgmine aasta on see üleminekutoetuste mõttes viimane aasta ja tegelikult on see selline signaal, kuidas riik ise suhtub sellesse teemasse," ütles ta.

"Üleminekutoetus on teatavasti selleks, et kompenseerida Eesti madalamaid põllumajandushüvitisi, mis Euroopa liidust tulevad. Ja meil on need Euroopa kõige madalamate hulgas. See lisamakse võimalus ongi selleks antud, et seda vahet natukene kompenseerida. Nüüd, kui ma ise ka seda täis ei pane, siis meie sõnum Euroopa suunal on natukene õõnes - ühest küljest räägime, et tuleb tagada tootjatele võrdsed tingimused, aga päriselt teeme vastupidiseid samme," ütles Sõrmus.

Mistahes lahendus riigieelarvesse ka ei leitaks, siis 10. detsembril toimub põllumeeste meeleavaldus ikkagi. "Meeleavaldust ei saa siduda ainult üleminekutoetuste teemaga. See on olnud üks osa sellest. Kui sügisel tuli ebameeldiv uudis, et otustati ainult 5 eelarvesse panna, siis see oli piisk, mis ajendas seda meeleavaldust tegema," selgitas Sõrmus.

"Tahame kindlasti pemainistrile anda kaasa tugeva sõnumi, et põllumajnadushüvitiste teema on väga oluline. Viimasel ajal oleme väga palju näinud, et oleme pidanud toime tulema konkurentidest palju madalama toetusega," selgitas Sõrmus.

Novembri lõpus teatas põllumajandus- ja maamajandusettevõtteid ühendav Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, et korraldab 10. detsembril meeleavalduse,s est valitsuserakonnad on vaatamata varasematele lubadustele vähendanud järgmise aasta eelarves nn top up toetusi ligi kolm korda.