Rannad

Eesotsas populaarse Coral Bayga leiab Paphosest ja selle lähiümbrusest tervelt 27 randa! Coral Bay, mis jääb Paphsoe kesklinnast 15-minutilise sõidu kaugusele, kasuks räägib pehme siidjas liiv ja lahte ümbritsev poolsaar, mis hoiab ära suuremad lained. Samuti on Coral Bays veetemperatuur ca 4-5 kraadi soojem võrreldes teiste Paphose randadega. Kes otsib aga vaheldust, siis veidi raskesti ligipääsetavam Lara Beachi liiva-kiviklibu rand on kindlasti külastamist väärt, sest pakub võrreldes Coral Bayga rohkem privaatsust. Õnnelikumad reisisellid võivad kohata ka kilpkonni, sest tegu on ametliku kilpkonnade kaitsealaga, kuhu konnalised munema tulevad.

Kliima

Küpros on üks päiksepaistelisamaid sihtkohti kogu Euroopas, sest saarel on 320 päikesepaistelist päeva aastas. Isegi talvel, kui enamustes Euroopa Vahemere äärsetes riikides langeb temperatuur üpris madalale, võib Küprosel päevasel ajal nautida 17-18 kraadist sooja. Aprillis muutub aga ilm juba Eesti mõistes südasuviseks, sest sooja võib päeval oodata juba 22-23 kraadi. Merevesi muutub üldiselt ujutavaks maikuust, kuid välibasseinis saab esimesed suplused ette võtta juba aprilli alguses.

Toit

Küprose pikk ajalugu ja geograafiliselt hea asukoht kajastub ka selle paiga gastronoomias. Mõjutused Araabia, Türgi ja Kreeka köögist on jätnud tugeva jälje. Seda hoolimata asjaolust, et kuiv kliima ei soosinud Küprosel mitmekesist põllumajandust, suudeti isegi väheste vahenditega luua hoole ja armastusega maitsvaid roogasid. Kuigi tegu on lihalembelise riigiga, eelkõige lamba, kana ja sealiha näol, hoitakse au sees ka köögi- ja puuvilju, mis kohalikku kööki rikastavad. Toidugurmaanidel tasub kõrvad lahti hoida, sest 2016. aastast saati korraldatakse mitmetes Küprose linnades, sh Paphoses, mitmepäevast rahvusvahelist toidufestivali. Erinevaid toiduteemalisi festivale leiab aprillist novembri lõpuni!

Rikkalik ajalugu

Paphose näol on eelkõige tegu iidse linnaga, mis on oma täies hiilguses UNESCO maailmapärandisse kantud. Rannakuurortide ja hotellide läheduses paiknev Kato Paphose piirkond toob suure osa vaatamisväärsustest ühte kohta kokku — iidne kuningate hauakamber, mille juured ulatuvad 4. sajandisse ja Kato Paphose arheoloogiapark, mille põhirõhk ulatub Vana-Rooma aegadese. Tasa ja targu korraldatakse pargis tänase päevani väljakaevamistöid.

Tekkis huvi Paphost külastada? Tutvu pakkumistega Reisidiilide lehel — SIIN!