Eile potsatas perekond Poolametsade postkasti jõulukaart Rakvere LGBT+ filmifestivalil Festheart, millel kujutatud varasemalt kunstinäitusel väljapanekul olnud töö kahest suudlevast aluspükste väel mehest. Kuigi jõulukaardiga soovitakse perekonnale rahulikku jõuluaega ja säravat uut aastat, leiab Vinni vallavolikogu liige Evelin Poolamets (EKRE), et tegemist on selge provokatsiooniga.

„Täna ületasid perverdid igasuguse mõõdutunde. Mu 9-aastane tütar tõi koolist tulles postkastist ajalehed, mille hulgas oli kaart. Mul oli tükk tegemist, et seletada lapsele, miks meile saadetakse pesuväel suudlevate meeste pilt. Millised on järgmised rünnakud mu pere suhtes? Kas tullakse mu akna taha liputama või hakatakse lapsele koolist tulles pornoajakirju kätte suruma?!” kirjutas Poolamets Facebooki postituses.

Festhearti korraldaja Keio Soomelt jäi kaardi saatmise osas pigem kidakeelseks ning ei leidnud perekond Poolametsale kaardi saatmises midagi erilist.

„Me saatsime välja väga palju jõulukaarte ja mitte ainult neile. Meil oli saajaid väga palju. Valisime selle põhjal, kellele tahtsime jõulusoove saata. Meil on nendega olnud tihe side kohapeal. See, kellele meie festival tahab jõulusoove edastada, on subjektiivne valik ja panime selle nimekirja kokku,” sõnas Soomelt.

„Kui inimese jaoks on jõulukaart rünnak pere suhtes, siis see on nende probleem,” lisas ta.

Evelin Poolametsa jaoks ei tundu usutav, et Festheart nende perekonda provotseerida ei soovinud. Ta leiab, et kui Soomelt oleks tahtnud kaarti saata talle ning tema riigikogu liikmest abikaasale Anti Poolametsale (EKRE), oleks võinud selle ka niiviisi adresseerida ning panna kaardi ümbrikusse.

„See on selge provokatsioon ja teatud määral rünnak mu alaealiste laste suhtes. See oli adresseeritud perekonnale. Kuna neil on sellel kaardil kiimalises poosis aluspesu väel mehed, siis see oleks võinud ümbrikus olla, et lapsed ei peaks nägema. Seda enam, et see on reklaam, see on küll seotud jõulusoovidega, aga seal on ürituse kuupäev peal. Ka see ei ole nagu sünnis, et jõulukaart teha ja panna järgmise aasta lõpus toimuva ürituse reklaam,” sõnas Poolamets.

Ta usub, et kaart saadeti just neile, sest nad on varem olnud Festhearti filmifestivali suhtes kriitilised ning seadnud küsimuse alla, et kas festivali peaks korraldatama Rakvere linna rahalisel toetusel. Linn ja festival on rahastamise asjus ka kohtuteed käinud, sest linnavolikogu otsustas festivalile eraldatud raha õigusvastaselt vähendada, kuigi kultuurikomisjon oli festivali korraldamiseks määranud rohkem raha.

„Vahel tundub, et eetika kaob ära. Nende reklaamid on seksuaalsed, nad ise defineerivad ennast läbi seksuaalsuse, et nad on seksuaalvähemus. Tekib küsimus, et mis on armastusega siin pistmist, millest nad ise pidevalt räägivad? Kui propageeritakse armastust, siis tehke ka oma reklaamid siivsad, ei ole jõulupostkaardina vaja kiimlevaid mehi. Olge päkapikumütsides,” ütleb Poolamets lõpetuseks.