Päevakavas oli SDE esimehe Indrek Saare kõne, mille raames anti ülevaade Eesti poliitika hetkeseisust ning jagati prognoose lähituleviku arengutest. Enne volikogu istungit mainis erakonna peasekretär Rannar Vassiljev, et plaanis oli võtta kokku lõppev aasta, mis on sotsiaaldemokraatide jaoks olnud samaaegselt nii raske kui ka lootusrikas.

"Jüri, veel ei ole hilja."

Partei esimehe sõnavõtus toodi esmalt välja Eesti kooliõpilaste kõrged tulemused PISA-testi raames, millele nõjatudes loodab Saar "ühiskonnana peatada populismi pealetungi ja hoida arvamusvabadusele rajatud õigusriiki ja demokraatiat“. Nii heade testitulemuste kui ka Tartus peetava volikogu raames toonitas ta ka sotsiaaldemokraatide nõudmist tõsta Eesti teaduse rahastamine vähemalt 1 protsendini SKT-st.

"Kelle ja mille teenistusse nad on end andnud ja millest nad on valmis võimu nimel üle astuma?"

Järgnenud kõnes kritiseeris Saar Jüri Ratase käitumist EKREt puudutavate olukordade ümber, kus tema sõnutsi pöörab peaminister pea lihtsalt kõrvale.

„Tahan südamest loota, et nii Jüri Ratas kui Helir-Valdor Seeder leiavad Kristuse sündimise pühade ajal selle hetke, et korraks peatuda ja mõelda, kuhu nad meie riiki tüürivad," märkis Saar. "Kelle ja mille teenistusse nad on end andnud ja millest nad on valmis võimu nimel üle astuma? Ütlevad ju ka Salomoni õpetussõnad: *rumala tee on ta **enese silmis õige, aga tark võtab nõu kuulda.* Jüri, veel ei ole hilja.“

Saare kinnitusel ootavad Eesti inimesed poliitikutelt juhtimist ja tegusid.

„Me kõik soovime, et Eesti riiki juhitaks arukalt ja tasakaalukalt. Sotsiaaldemokraatide ülesanne ei ole mitte ainult valitsuse vigu ja valesid paljastada, vaid esitada ka tõsiseltvõetavaid alternatiivseid lahendusi. Opositsioon on oluline osa parlamentaarsest demokraatiast, mis vajab tänases Eestis hädasti kaitsmist, ent meie jaoks peab iga päev opositsioonis olema ettevalmistus ka valitsusse naasmiseks,“ tõdes Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees.

Nestor: valitsus tapab rumaluse ja ülbusega inimeste usku oma riiki

Sotsiaaldemokraatide volikogu uueks esimeheks valitud Eiki Nestori sõnul küsitakse tema käest üha sagedamini, et kui kaua Eestis see tsirkus veel kestab. "Olles küll tänase koalitsiooniga sügavas opositsioonis, on mul sellise küsimuse üle väga kurb meel, sest valitsus tapab rumalate ja ülbete otsustega inimeste usaldust omaenda riigi vastu," ütles Nestor.

„Eesti edu on toetunud inimeste usaldusele Eesti Vabariigi vastu. Viimase poolaasta jooksul on seda usaldust asutud ühemõtteliselt hävitama. Kõige häbiväärsem on, et usku oma riiki õõnestab ja murendab võimul olev koalitsioon eesotsas valitsuse liikmetega,“ seisab avalduses. „Head inimesed, ärgem luba õõnestada usaldust iseseisva Eesti riigi vastu!"

Toetus kasvamas

Sotsiaaldemokraatlik erakond on novembrikuise seisuga Kantar Emori uuringute kohaselt jõudnud käesoleva aasta kõrgeima toetusprotsendini: küsimusele "kui homme toimuksid Riigikogu valimised ja sinna kandideeriksid toodud erakonnad, siis kelle poolt Te hääletaksite?", vastaksid sotsiaaldemokraate pooldavalt 16% vastanutest, mis on tervelt 4 pügala võrra kõrgem kui oktoobrikuised tulemused.

Aasta madalaimad toetusprotsendid olid parteil uuringu kohaselt jaanuaris, veebruaris, märtsis, aprillis, juulis ja septembris, mil toetus kukkus küsitletavate seas 11% peale. Riigikogu valmistel õnnestus SDE-l kokku kraapida 9.8% valijate häältest.