Tutvustame kõigepealt kahte Ukraina suurimat suusakeskust, mis täidavad ka kõige nõudlikuma suusataja ja lumelauduri ootused, samas on aga väga soodsad.

BUKOVEL

Bukovel on uus ja suur suusakeskus 35 kilomeetri kaugusel Yaremchest. Bukovel on Ida-Euroopa suurim suusakeskus ja ühtlasi Ukraina esimene Euroopa-klassi keskus. Sellist organiseerituse taset nagu on Bukovelis, on Ukrainas harjumatu näha. Bukoveli keskus on rajatud 2000ndate alguses ja hoolikalt planeeritud, et suusatamine oleks nauditav ja et ei oleks tõstukijärjekordi. Järjekorrad üle 5 minuti on haruldased.

Bukovelis on 16 tõstukit ja 65 kilomeetrit radasid. Keskuse alumine jaam asub 900 meetri kõrgusel merepinnast ja kõrgeim tõstukiga vallutatav punkt on 1370 meetrit. Seega on Bukovel Ukraina kõrguselt teine suusakeskus. Kõikide raskusastmete rajad on olemas. Ideaalsed tingimused on nii algajatele kui edasijõudnutele. Lisaks on ka mõned väga järsud mustad rajad.

Bukoveli rajad ootavad! Foto: Külli Turja

DRAGOBAT

Dragobat on Ukraina kõige kõrgemal asuv suusakeskus, mis asub Taga-Karpaatias Rahhovi rajoonis. Tõstukid alustavad 1300 meetri kõrguselt ja kõrgeim punkt, kuhu tõstuk viib, on 1703 meetrit. See tähendab, et selles keskuses sajab kõige rohkem lund ja seetõttu avatakse siin suusarajad kõige varem ja suletakse kõige hiljem. Samas on loomulikult siin sellevõrra tavalisemad ka lumetormid, udu ja sellest tulenevalt väike nähtavus. Kui aga ilm on ilus, on seal kõige ilusamad vaated Karpaatidele. Dragrobrat asub piirkonnas, kus on Karpaatide kõige dramaatilisemad tipud. Üle Tšornogora aheliku on Karpaatide kõrgeim tipp Goverla (2061 meetrit), millel matkati nii Nõukogude Liidu ajal ja matkatakse ka praegu. Dragobratis on kõrguste vahe 350 meetrit. Seal on 5-6 tõstukit, mille pikkus on 350 kuni 1000 meetrit.

Külastasin neid suusakeskusi käesoleva aasta alguses. Veendusin, et spetsialistide antud hinnang Bukoveli kiirest kasvust on õige. Kuid meid ootas veel tõeline nostalgiaelamus: rännak Nõukogude Liidu aega 30 aastat tagasi. Selleks oli sõit Dragobrati suusakeskusesse üle Karpaatide peaaheliku. Kuna sinna pole korralikkku teed, tuli viimased 45 minutit sõita GAZ või UAZ veoautodega.

Meie seltskond veetis nendes Karpaatide suusakeskustes üheksa päeva ega saa millegi üle kurta.

Kui sul tekkis huvi minna neid suusakeskusi avastama, siis on aeg hakata oma reisi planeerima, hooaeg on täies hoos! Kui soovid liituda grupireisiga, leiad infot SIIT!