Pärnu Papiniidu apteegi proviisor Tiina Anniko saatis oktoobris kolleegidele üleskutse apteegireformi tühistamise osas arvamust avaldada. Sellele tuli väidetavalt üle 200 toetusavalduse, kus proviisorid ja farmatseudid teatasid, et ka nemad ei soovi apteegireformi elluviimist ning ettevõtjaks hakkamist.

“Kirjutasin neile, et saatest saatesse käivad meie nimel rääkimas 2-3 inimest, kes tegelikult Eesti proviisorkonna valdavaid hoiakuid ei esinda. Proviisorite kojas on ju ainult üle 100 liikme, aga ainuüksi proviisoreid on Eestis tuhat, farmatseudid veel lisaks. Probleem on, et enamus proviisoreid on töövõtjad, teevad oma erialast tööd, ning nende nimel ei räägi keegi. Reformi nime all käib aga konkurentsivõitlus, kus ühed ettevõtjad proovivad teistelt ettevõtjatelt apteeke üle võtta, õigustades ennast erialase haridusega ja tehes nägu, nagu õnnestuks proviisoritel apteeke pidada majandusseadusi eirates,” leidis Anniko.

“Pole raske mõista, et Proviisorite koja üks eestvedaja Põltsamaa apteegiomanik Ülle Rebane loodab ilmselt haarata ketiapteekide väljatõrjumisel monopoli Põltsamaa apteegiturul ning teine avalik sõnavõtja, Paide apteegiomanik Kai Kimmel omakorda Paide apteegiturul,” süüdistas Anniko.

Apteegireformi toetuskoosolek jäi ära

Anniko hinnangul näitab seda, et apteegireformil puudub tegelikult proviisorite toetus, muuhulgas ka see, et täna kell 12 Vabamus toimuma pidanud apteegireformi toetuskoosolek jäi osalejate puudumise tõttu ära. “Ometi kutsus apteekrite liit sel nädalal oma toetajaid, öeldes: “Kui tulete pühapäeval kohale, on meil võimalus midagi apteegireformi heaks ära teha. Kui ei tule, siis pole meil pärast mõtet nuriseda…”,” tsiteeris Anniko.

Apteekrite liidu juht ja proviisorite koja juhatuse liige Ülle Rebane ütles Delfile, et juba lähiajal korraldatakse uus kokkusaamine. “Kuna ravimiseaduse muutmise eelnõu läks riigikokku (kaasamata erialainimeste arvamusi) ja seda kavatsetakse kiiresti menetleda, leidsime, et oleks vajalik proviisoritega infot jagada. Lühikese etteteatamise tõttu jäi see ära — paljud on ju ka pühapäeval apteegis tööl). See ei tähenda, et me kokkusaamist lähemaks ajaks ei planeeri,” märkis ta.

Anniko saatis 11. novembril toetusavaldustega kirjad kõigile riigikogu fraktsioonidele, kus selgitas, et tema, üksik proviisor, on saanud rohkem kui paarsada vastust oma kolleegidelt, kes annavad radikaalselt teistsugust tagasisidet apteegireformi vajalikkuse ja võimalikkuse kohta, kui igapäevaselt meedias räägitakse. “Jutud ahistatud apteekritest, kes “pole vabad” ja peavad “sõltumatuks saama” ei haaku enamuse apteekrite ega ka patsientide arvamustega. Otsustajad ja avalikkus on kuulnud kõigest omakasupüüdlike aktivistide kitsast nägemust, mille taga ei ole laiapõhjalist proviisorkonna tuge,” ütles Anniko.

Proviisor Anniko oli aastatel 1996-2002 apteegi omanik ja tegutses ettevõtjana. “Ma tean mida see tähendab, kui erialase töö asemel peab tegelema ettevõtlusega; kui raha ei jätku, et palka maksta; kui puhkamiseks aega ei ole, sest kogu aeg on vaja olla tööl. Mind paneb imestama, et riik paneb meid proviisoritena olukorda, kus kolme kuuga oleme käpuli. Eriti tunnevad selle pärast suurt muret farmatseudid, kellel kaob stabiilne tööandja ja kes ei saa ise selleks midagi ära teha. Apteekide arvu järsul vähenemisel halveneb ravimite kättesaadavus. Proviisorkonnas aga tekib senise tööjõupuuduse asemel tööpuudus,” leidis ta.

“Sel nädalal teatas reformi nõudev proviisor Kai Kimmel, et on tuhat korda targem kui meie valitsejad. Proviisorite Facebooki grupis soovitati tal selle peale proovida nii apteeki pidada, et ta poleks Benu frantsiisiketi partner. Samamoodi on tegelikult Apotheka frantsiisipartner teine reformi eestkõneleja Ülle Rebane. Proviisorite Koja tegevjuhil Karin Alamaa-Aasal pole üldse apteegiomaniku kogemust,” heitis Anniko ette.

“Kõige rohkem häiribki meid, professionaalseid töövõtjatest proviisoreid see küüniline kahepalgelisus, millega käputäis proviisorite nimel kõnelevaid aktiviste tahab kõik pea peale pöörata. Osadel puudub isegi iseseisev ettevõtluskogemus. Nad saa arvestada ülejäänud proviisorkonna toetusega, sest me soovime lihtsalt töörahu ja võimalust jätkata oma erialase tööga,” kinnitasid Anniko ja tema toetajad ja mõttekaaslased Papiniidu apteegist proviisorid Sigrid Lelle, Helene Ruusmaa, Ingrid Anniko, Ulli Vendla, Margot Lehari, Lilija Andžulis ning farmatseudid Ebe Peterson ja Ülle Näär.

Apteekrite liidu juht: läbikukkunud apteegipidaja kibestunud kiri?

Apteekrite liidu juht Ülle Rebane küsis oma kommentaaris teravatele süüdistusele vastates, et kas Anniko arvamusavaldus on läbikukkunud apteegipidaja kibestunud kiri.

“Kirja autor ei ole ilmselgelt proviisor Tiina Anniko! Kahju, et ta laseb end sedaviisi ära kasutada. Kiri kubiseb demagoogiast ja on lihtsalt naeruväärne. Tegelikult ei vääriks vastamistki,” sõnas Rebane.

Ta märkis, et kõik proviisorid ei peagi ise apteeki pidama, nagu Anniko muljet püüab jätta.