"Eks meil kõigil võib olla oma arvamus, aga nii, nagu me ei taha, et meie sisepoliitika kohta jagatakse väljastpoolt hinnanguid ja hakatakse väljastpoolt juhtima, arvan ma, et me ei peaks ka ise selliseid hinnanguid andma," ütles Seeder.

"Ma võin kinnitada koalitsioonipartnerite sõnu, et me peame kõik ühtviisi oluliseks Eesti-Soome suhteid. Need on ajalooliselt nii olnud, need on ka täna ja on ka tulevikus," rõhutas Seeder.

Isamaa esimees märkis, et Helme avaldus on vaid jäämäe veepealne osa. "Peaksime nägema kogu seda jäämäge. Ja täna oli siin ka viide jäämäe veealusele osale. Kui Kaja Kallas parlamendisaadikuna ütleb, et Eesti Vabariigi ametis olev peaminister müüb Eesti riigi maha; või kui ametis olev riigipea ütleb, et valitsus on ohuks põhiseaduslikule korrale; või endine riigipea ütleb — ja seda väljaspool Eestit —, et Eesti valitsuses on saapa intelligentsi tasemega liikmeid ja ministreid, siis see avaldus (Helme sõnavõtt Soome peaministri kohta — toim) läks sinna ritta. Ei midagi enamat. See on laiema poliitilise kultuuri küsimus, millele me peame tõsiselt silma vaatama," leidis Seeder.

Küsimusele, kust see poliitiline kultuur pärineb, vastas Seeder, et see pärineb kõigi poliitikute seast. "Me peame kõik vaatama peeglisse, aga ma tahan rõhutada, et see on terve ahelreaktsioon ja ma võiks seda loetelu Eesti tipp-poliitikute avaldustest jätkata. See on väga kahetsusväärne."

Ühtlasi pöördus Seeder ajakirjanduse poole ja soovitas poliitikute avaldusi vaadata kui tervikut. "Eestis ei tohi olla n-ö jagatud nõudeid või mitmetasandilisi eetika- ja moraalinõudeid, vaid ühesugused standardid peavad kehtima nii koalitsioonipoliitikutele, ministritele, riigikogu liikmetele kui opositsioonipoliitikutele — kõigi poliitikute suhtes. Alles siis me saame võib-olla loota, et tulevikus on meil poliitiline kultuur parem ja selliseid avaldusi ei tehta ei riigi sees ega väljaspool Eesti riiki,” rääkis Seeder.

Eilses raadiosaates "Räägime asjast" kritiseeris siseminister Helme teravalt Soome uut peaministrit Sanna Marinit ning viitas, et punased tahavad üldse Soome riiki likvideerida. Helme tuletas saates meelde Vladimir Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister. "Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ning harimatust inimesest on saanud valitsuse liige," teatas ta.