Ratase nõunik Johannes Merilai ütles Delfile, et peaminister järgmisel aastal presidendi vastuvõtul ei osale, kuid võtab osa päeva esimeses pooles toimuvatest üritustest. "Peaminister suundub sel päeval perega Eestist kaugemale, sest 24. veebruaril algab ka koolivaheaeg. Oma plaanist informeeris ta kohtumisel juba mõnda aega tagasi ka vabariigi presidenti," sõnas Merilai.

Vastuseks ERR-i küsimusele, kas peaministri ja presidendi vahelt on läbi jooksnud must kass, kuna president nimetas hiljuti Ratase valitsust ohuks Eesti julgeolekule, vastas peaminister: "Riiklikku julgeolekut ja põhiseaduslikku korda Eestis ei ohusta miski. See valitsus tugevdab nende alust, mitte ei nõrgesta. Mul on väga kahju, et Eesti presidendil on kujunenud selline arvamus, aga see on tema õigus. Isiklikult ei arva, et Stenbocki maja ja Kadrioru vahelt oleks must kass läbi jooksnud. On väga tähtis pidada dialoogi ja ma austan meie riigi presidenti."

Jüri Ratas jättis augustis Eesti taasiseseisvumise päeval külastamata ka presidendi Roosiaia vastuvõttu. Too leidis aset päev pärast seda, kui Ratas oli külastanud Kadriorgu, et arutada politseijuht Elmar Vaherit vallandada püüdnud rahandusminister Martin Helme personaalküsimust. Kohtumise järel väljendas Kaljulaid seisukohta, et Helme ei sobi ministriametisse.

Kuigi Roosiaia vastuvõtu külastamine oli Ratase nädala tööplaanides, siis kohapeale ta ei ilmunud. Peaministri büroo juht Johannes Merilai lausus selgituseks, et "peaministril oli plaanis küll tulla, aga nad otsustasid veeta selle vaba iseseisvuse taastamise päeva õhtu siiski oma perega."

Keskerakonna endine juht Edgar Savisaar ei külastanud samuti presidendi vastuvõttu. Selle asemel eelistas ta tähistada vabariigi aastapäeva Hundisilma talus.