Helme kirjutas ühismeedias, et peaministri otsuse puhul mitte presidendi vastuvõtule minna, tuleb küsida, mida on teinud valesti Kaljulaid, et esimest korda taasiseseisvumise ajal jätab peaminister vastuvõtule minemata.

"Vastus, mulle tundub, on, et kutsuja on teinud praktiliselt kõik, mida üldse teha annab, valesti. Ta lammutab institutsiooni ja seda toetavaid kirjutamata reegleid ning poliitilise kultuuri norme oma esimesest tööpäevast peale. Ta käsitleb presidendi ametit kui mingit tema isiklikku asja, kus elada välja oma tujusid, mitte kui riiklikku institutsiooni. Seega ei ole kuidagi põhjendatud nõuda, et tema kutsele tuleb vastata "austusest institutsiooni vastu"," ütles Helme.

Helme kinnitas, et ka tema vastuvõtule ei lähe. "Ma tean veel mitut ministrit, kes ei lähe. Mart (Helme - toim.) ei vastanud tema kutsele juua jõulude eel kohvi ja arutada poliitilist olukorda. Milleks? Mida täpsemalt arutada? Dressipluusi trükk ei ole küll keeruline ettevõtmine, aga tundub ikka liiga suur vaev sellise kohtumise tarbeks," sõnas minister.

Omavahelised pinged

Tänavu ei käinud Ratas ega Helmed presidendi roosiaia vastuvõtul, mis tekitas juba siis küsimusi vastasseisust Kadrioru ja valitsuse vahel. Nüüd, kui selgus, et peaminister ei lähe ka vabariigi aastapäeva vastuvõtule, kerkis taas küsimus, kas valitsuse ja presidendi vahel on teravad pinged.

Kui Martin Helme on vastasseisust avalikult rääkinud, on peaminister jäänud diplomaatiliseks. Intervjuus ETV+-le ütles Ratas, et ta ei arva, et Stenbocki maja ja Kadrioru vahelt oleks must kass läbi jooksnud ning rõhutas, et on tähtis pidada omavahelist dialoogi. "Ma austan meie riigi presidenti," sõnas Ratas.

Vabariigi aastapäeva vastuvõtul ei osale peaminister seepärast, et läheb samal õhtul perega reisile kuna siis algab ka koolivaheaeg.