ERR-ile teadaolevalt pakkus president Kersti Kaljulaid riigikantseleile valitsuse Kadriorgu tulemiseks kaks võimalikku aega, ühe neljapäeva ja reede, kuid teiselt poolt jah-vastust ei tulnud, mistõttu kokkusaamine jäigi ära.

Presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe jäi asjaolude selgitamisel napisõnaliseks. "Jah, seda sündmust ei toimunud, aga ma ei pea õigeks pikemalt teemat avalikkuse ees lahata," ütles Linnamäe.

Valitsuskommunikatsiooni direktor Urmas Seaver ütles, et kohtumine jäi ära, sest kahjuks ei suutnud ministrid ega president leida ühist sobivat aega.

Omavahelised pinged

Delfi kajastas eelmisel nädalal, et Jüri Ratas 24. veebruaril presidendi vastuvõtule ei lähe. Tõsi, peaminister tõi põhjenduseks, et läheb samal õhtul perega reisile, kuna siis algab ka koolivaheaeg. Martin Helme teatas nädalavahetusel, et keeldub samuti kutsest. Ta oli tunduvalt sõnakam. "Kutsuja on teinud praktiliselt kõik, mida üldse teha annab, valesti. Ta lammutab institutsiooni ja seda toetavaid kirjutamata reegleid ning poliitilise kultuuri norme oma esimesest tööpäevast peale." Nii Martin kui ka Mart Helme plaanivad osaleda hoopis EKRE tõrvikurongkäigul.

Tänavu ei käinud Ratas ega Helmed presidendi roosiaia vastuvõtul, mis tekitas juba siis küsimusi vastasseisust Kadrioru ja valitsuse vahel. Nüüd, kui selgus, et peaminister ei lähe ka Vabariigi aastapäeva vastuvõtule, kerkis taas küsimus, kas valitsuse ja presidendi vahel on teravad pinged.

Kui näiteks Martin Helme on vastasseisust avalikult rääkinud, on peaminister jäänud diplomaatiliseks. Intervjuus ETV+-le ütles Ratas, et ta ei arva, et Stenbocki maja ja Kadrioru vahelt oleks must kass läbi jooksnud ning rõhutas, et on tähtis pidada omavahelist dialoogi. "Ma austan meie riigi presidenti," sõnas Ratas.