Pärast kohalikke valimisi 2017. aastal sõlmis valimisliit Tartu Eest koostööprotokolli Reformierakonna ja Keskerakonnaga.

“Nüüd sunnib Tartu linnapea Urmas Klaasi valetamine meid selle koostööprotokolli ühepoolselt lõpetama,” teatas valimisliit Delfile. “Vale seisneb selles, et kuigi linnapea lubas üheselt ja selgelt, et Tartu 2020. aasta eelarvesse lisatakse 20 000 eurot linnahalli äriplaaniga tegelemiseks, et vajalike tegevustega edasi liikuda, seda seal siiski ei ole. Ka ei toetanud Reformierakond ja Keskerakond linnavolikogus meie vastavat muudatusettepanekut,” kinnitas valimisliit.

“Meie valimisliidu eestvõttel jõudis multifunktsionaalne linnahall ehk Arena Tartu linna arengukavasse. Järgmine samm peakski olema linnahalli äriplaani tegemine, mis annaks vastuseid mitmetele küsimustele — mismoodi linnahalli finantseerimise, ehituse ja haldamisega edasi minna," märgiti pressiteates.

"Sellest lähtuvalt tegigi meie valimisliit ettepaneku panna linnaeelarvesse raha linnahalli äriplaaniga tegelemiseks. Kohtumisel linnapea Urmas Klaasi ja Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristo Seliga jõudsime ühisele ja selgele seisukohale, et see on tõesti vajalik ja leppisime kokku summas 20 000 eurot. Eelarvesse see ühine ja selge seisukoht kokkulepitud kujul aga ei jõudnud, kuigi linnapea seda lubas. Nii on linnapea valetanud ning seepärast ei saa meie valimisliit Tartu Eest enam koostööprotokolliga jätkata,” väidavad valimisliitu kuuluvad Tanel Tein, Hannes Klaas, Vahur Kalmre.

Klaas: peame nägema Tartu arengut laiemalt

Valetamises süüdistatud Tartu linnapea Urmas Klaas (Reformierakond) soovitas vaatadata fakte. "Tartu 2020. aasta eelarves on volikogu poolt heaks kiidetud punkt "ülemaailmsete suuremate kontsertide ning rändnäituste turu analüüs ning Tartu valmisolek neid vastu võtta". Jutt käib tegevustest, mis on vajalikud Raadi linnahalli äriplaani ettevalmistamiseks, ja millest võidaksid nii praegused kui tulevased üritustekorraldajad, sealhulgas ka linn ise," selgitas Klaas.

"Samal real on ka südalinna kultuurikeskuse rajamise ettevalmistamine. Kokku on mõlemaks asjaks 40 000 eurot, millest pool on kavas kulutada linnahalli teemale. Seda teab ka algselt 200 000 eurot äriplaani koostamiseks (ja mitte äriplaani ettevalmistamiseks) nõudnud valimisliit suurepäraselt, sest sellest oli juttu volikogu 19. detsembri istungil, kus eelarve vastu võeti," rääkis Klaas.

Klaasi sõnul ei toetanud volikogu ja linnavalitsus valimisliidu muudatusettepanekut ja otsustas panustada Raadi piirkonna planeerimisse, sest linna arengu jaoks on vajalik Raadil maade kasutusele võtmine, sealhulgas uute elamute ehitamine.

Valimisliidul Tartu Eest on kohalikus volikogus kaks kohta. Reformierakonna ja Keskerakonna saadikuil on kokku 27 kohta, millest piisab 49-kohalises esinduskogus üsna mugavalt askeldamiseks.