Apteekritel on ravimite ostmiseks kaks varianti: kas joosta erinevate hulgimüüjate vahet ja otsida odavamat hinda või võtta kõik ühe suure hulgimüüja käest. Teise variandi kasuks on otsustanud enamik apteekreid, ka need, kes ei kuulu hulgimüüjatega seotud apteegikettidesse.

Ravimiametile esitatavad hulgimüügiaruanded näitavad, et enamikke ravimeid pakub rohkem hulgimüüjaid kui need kolm, mis turgu domineerivad. Kusjuures hulgimüügitasandil ilmneb sarnane tõde, mis Õhtulehe apteekide hinnavõrdluses: väikese turuosaga hulgimüüjad suudavad pakkuda suurtest kohati märksa paremat hinda. See tähendab, et apteekril on säästlikum osta erinevate hulgimüüjate käest kui vaid ühelt suurelt. Kõigi apteekrite peale kokku oleks võimalik säästa sadu tuhandeid eurosid kvartalis.

Hulgimüüjad esitavad ravimiametile kord kvartalis ülipõhjalikud aruanded, kust saab iga hulgimüüja kohta teada, kui mitu pakki ja millise kogusumma eest müüdi üht või teist ravimit üldapteekidele. Ravimiamet neid aruandeid avalikkusega jagada ei saa, sest ärisaladuse tõttu on neil viieaastane juurdepääsupiirang. Delfi analüüsis kõige värskemat saadaolevat andmestikku ehk 2014. aasta kolmanda kvartali hulgimüügiaruandeid.

Andmed on küll viis aastat vanad, kuid ravimite hulgimüügi põhitegijad on jätkuvalt samad: Magnum Medical OÜ (Margus Linnamäe, kellele kuulub ka Apotheka apteegikett), Apteekide Koostöö Hulgimüük OÜ (Aivar Linnamäe, kes on Margus Linnamäe vend) ja Tamro Eesti OÜ, mis kuulub koos Benu apteegikettiga ühele Saksa börsiettevõttele. Kui praegu on nende kolme käes umbes 77% hulgimüügiturust, siis 2014. aastal oli nende käes koguni 86%.

Delfi analüüsis üldapteekidele müüdud ligi 3000 erineva pakendikoodiga inimestele tarvitamiseks mõeldud toodet. Pakendikoodide kasutamine tagab, et võrdluses on arstimid, mis on toimeainelt, kanguselt ja tabletikoguselt täiesti identsed, ka tootjad on samad. Niisiis saab selle järgi vaadata, kui palju ja mis hinnaga müüsid identseid ravimipakendeid apteekidele erinevad hulgimüüjad, keda oli 2014. aastal aktiivselt turul 23.