Maaeluminister Arvo Aller kinnitas Delfile, et kandidaadiks on Saron ja ametisse astub ta loodetavasti järgmisest valitsuse istungist alates, mis toimub 9. jaanuaril.

Saron peab enne saama heakskiidu tippjuhtide valikukomisjonilt, mille koosseisu on määranud vabariigi valitsus. Kantslerikandidaadiks saamise ettepaneku sai Saron Alleri sõnul detsembris.

Saron on 2016. aasta septembrist olnud Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liige. Tema vastutusvaldkondadeks oli põllumajandussaadusi töötleva tööstuse, kaubanduse, ekspordi ja turunduse valdkonnad.

Tiina Saron lõpetas 1982. aastal Eesti Põllumajanduse Akadeemia piimatehnoloogina ja 2002. aastal Tartu Ülikooli majandusteaduskonna ärijuhtimise magistrina. Pärast Eesti Põllumajanduse Akadeemia lõpetamist töötas ta 12 aastat piimatööstuses, sealt edasi põllumajandusministeeriumis, kus vastutusvaldkonnaks olid toiduainetööstusega seotud küsimused.

Enne põllumajandus-kaubanduskoda oli Saron 13 aastat olnud Eesti Piimaliidu tegevjuht. Lisaks sellele on ta eksperdina osalenud ka erinevates rahvusvahelistes projektides. Samuti kuulub ta Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni BPW Estonia ridadesse.

Möödunud detsembrist nimetas valitsus ta ka Eesti Maaülikooli nõukogu liikmeks.

Maaeluministeeriumi eelmise kantlseri Illar Lemetti vabastas valitsus novembris ametist maaeluministri ja kantsleri vahelise koostöö puudumise tõttu, ehkki toonane maaeluminister Mart Järvik oli Lemettit mõni nädal hiljem hea töö eest tunnustanud.

Lemetti oli nimelt avalikustanud Järviku valed ajakirjanduse vahendusel, mistõttu valitsus otsustas vabastada ametist nii korduvalt valetanud Järviku, kui ka valed paljastanud Lemetti.

Tippametnike valikukomisjoni kuuluvad riigisekretär Taimar Peterkop, rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali, tippjuhtide kompetentsikeskuse juhataja Eve Limbach-Pirn, sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske, maksu- ja tolliameti peadirektor Valdur Laid, personalijuhtimise ekspert Riina Varts.

Tiina Saronit ei ole õnnestunud Delfil veel telefonitsi tabada.