"Sündmuste edasise kulgemise puhul tuleb olla valmis pingete edasiseks kasvuks ning sõjalisteks aktsioonideks regioonis. Kui oleks realiseerunud või realiseeruks USA info alusel Iraani esindajate ette valmistatud ulatuslik rünnak USA vastu, siis seisaksime kindlasti silmitsi täiemahulise sõjalise vastasseisuga, millel on vahetud julgeolekulised mõjud vähemasti regioonile ning kaudsed mõjud, nagu majanduslikud, kogu maailmale," ütles Reinsalu.

Reedel, kui oli Eesti esimene tööpäev ÜRO julgeolekunõukogus, USA rünnak arutlusele ei tulnud. Küll aga on see Reinsalu sõnul tõneäoliselt järgmisel nädalal saadikute laual, sest eile edastas ka Iraani saadik nõukogule rünnaku osas oma protesti. "Kindlasti on rahvusvahelise üldsuse huvides vältida sõjategevust ning töötada pingete leevendamise nimel ning selleks oleme valmis julgeolekunõukogus," ütles Reinsalu.

Homme on NATO nõukogu, kus saavad liitlased USA-Iraani konflikti osas täiendavat infot. Reinsalu kinnitas, et Eesti tunnustab USA õigust enesekaitsele ja toetab riiki kui oma liitlast.

"Toimunud sündmusi tuleb vaadata laiemas kontekstis. Iraani piirkonnas pingeid eskaleerivad tegevused on aset leidnud kogu läinud aasta jooksul, olgu selleks laevade kinnipidamine Hormuzi väinas või USA info järgi Iraani mahitusel läbi viidud rünnakud Saudi Araabia naftaväljade vastu. Vahetu sündmuste käik oli mäletatavasti järgnev. 27. detsembril toimus rünnak Iraagi sõjaväebaasile, mille käigus hukkus ka USA kodanik. USA vastas raketirünnakuga Süürias ning Iraagis sõjaväeliste rühmituste vastu. USA Bagdadi saatkond on olnud pidevas meeleavalduste rõngas. USA esindajad on teavitanud, et nad said infot ulatuslike rünnakute kohta USA vastu, mida raketirünnakus tabatud Iraani kindral oli planeerinud ning sel eesmärgil regioonis ringi sõitis. Sellest lähtudes korraldas USA raketirünnaku Iraagi territooriumil. Kõnealune hukkunud kindral muuhulgas on kantud mitmetesse rahvusvahelistesse sanktsiooninimekirjadesse," selgitas minister.

"USA esindajad on rõhutanud, et nad tegutsesid riigi enesekaitseõiguse alusel ning eesmärk raketirünnakul oli tõkestada planeeritavaid rünnakuid USA vastu," lisas Reinsalu.

Arvestades teravat poliitilist olukorda, on välisministeerium andnud uue ohuprognoosi reisimise kohta kriisis hõlmatud riikidesse. Kokkuvõttes oleks mõistlik mitte reisida Iraaki ja Iraani. Lähemat infot saab välisministeeriumi kodulehelt.