Klaas tõdes Delfile, et ehkki Keskerakonna Tartu juhatuse tüli pole linnavalitsuse tööd seganud, on olukord häiriv. "Seda enam, et probleemi lahendamine on pikale veninud," ütles Klaas.

Tartus opositsioonis oleva Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni esimehe Gea Kangilaski jaoks on Klaasi kannatlikkus hämmastav. "See kahjustab juba selgelt Tartu mainet ja linnajuhtimise taset," ütles ta Delfile.

Sotsid lähenesid sealsele Reformierakonnale juba sügisel, kui keskpartei tülitsemine alguse sai. 20 volikogu kohta hoidvale oravatele anti mõista, et sotsid on valmis Keskerakonna asemel linnajuhtimist jagama. 49 kohaga volikogus on sotsidel kohti kaheksa, Keskerakonnal seitse.

Kangilaski sõnul ei ole päris plaanipidamiseks veel läinud. "Nad on tahtnud teada, mis meie ettepanekud oleksid, aga nad on selgelt ka väljendanud, et kuni see koalitsioon päris õhtal ei ole, siis sügavamalt ei ole mõtet planeerima hakata," selgitas Kangilaski.

Klaas aga andis Keskerakonnale aega probleemide lahendamiseks 23. jaanuarini, kui koguneb taas linnavolikogu.

"Kindlasti on oluline Keskerakonna juhatuse 15. jaanuari otsus. Kui Keskerakond Monica Ranna erakonnast välja heidab, tekib uus olukord. Sellise sammuga antakse sõnum, et praegune abilinnapea ei ole enam Keskerakonna esindaja linnavalitsuses," ütles Klaas Delfile.

Klaasil endal pole aga Ranna tööle mingisuguseid etteheiteid, tegu saab olema puhtalt parteipoliitilise vangerdusega. Kui Rand aga välja heidetakse ja Keskerakond teda volikogus umbusaldama hakkab, tuleb Reformierakonnal samuti Ranna vastu hääletada.

"Selline olukord väljub Keskerakonna siseküsimuse raamidest ja on laiem poliitiline teema, mida Reformierakonna Tartu juhatus ja fraktsioon peab kindlasti arutama," ütles Klaas.

"Eks see ole Reformierakonna otsustada, kas nad tahavad jätkata selles koalitsioonis või mitte," ütles Kangilaski Delfile. Sotsid ei näe mingit põhjust Ranna umbusaldamiseks ja sama võib oodata ka ülejäänud opositsioonilt.

Samas kinnitab Kangilaski, et Monica Randa ei ole sotsid värvata püüdnud. "Mulle tunduks see kummaline vangerdus. Selliseid asju arutatakse koalitsiooniläbirääkimistel, kus otsustatakse, kes on see inimene, kes valdkonda kureerima jääb," lükkas Kangilaski esialgu ümber võimaluse, et Rand võiks abilinnapeana hoopis sotside esindajana jätkata, kui koalitsioon lõhki aetakse.

Mis on viinud praeguse olukorrani?

2017. aastal kutsus toonane Tartu Keskerakonna piirkonna juht Aadu Must Monica Ranna ülikoolilinna abilinnapeaks. Rand kolis seetõttu oma eluga Tartusse ja korraldas oma elukorralduse ümber.

Mullu septembris oli ta juba kujunemas Tartu esikeskerakondlaseks ja kandideeris piirkonna juhatuse esimeheks. Tema õnnetuseks kandideeris samale positsioonile ka riigikogu valimiste järel Keskerakonda astunud Jaan Toots, kes ka valituks osutus.

Toots otsustas aga piirkonna esimehena muudatusi teha ka Tartu linnavalitsuses, kuhu tal endal küll asja pole, aga Keskerakonnal on. Ta sai oma selja taha volikogus fraktsiooni juhtivad Rein Koka ja Vladimir Šokmani, kes ei ole samuti rahul sellega, et Rand abilinnapea toolil istub. Nende arvates ei oma Rand selleks mingisugust mandaati, ehkki volikogu on ta linnavalitsusse hääletanud.

Tootsi plaan oligi siis välja vahetada Keskerakonna abilinnapead Madis Lepajõe ja Monica Rand. Asemele ei olnud tal küll kedagi pakkuda, aga põhjenduseks ütles vaid, et nad ei ole piisavalt erakonnaga tegelenud.

Lepajõe oli kohe vangerdusega nõus, ent Rand hakkas vastu. Oktoobris jäi Lepajõe aga haiguslehele, mistõttu võeti esialgu laualt maha ka tema väljavahetamine.

Ranna puiklemine päädis lausa sellega, et 7. novembril tuli Tartusse tüli lahendama Jüri Ratas, Mailis Reps ja Mihhail Korb. Siis jõuti lahenduseni, et Monica Rand on nõus lahkuma, kui Toots talle Tartu kandis väärt töökoha leiab. Tähtajaks oli jaanuari algus, sest Rand tahtis lõpuni minna Tartu linna eelarve kinnitamisega. Tootsil oli seniajani aega Rannale töökoht leida.

Eelarve sai küll kinnitatud, aga töökoht jäi Tootsil leidmata. Nagu ka uus linnapeakandidaat. Rand loobus oma ametist lahkumisest ja on tänaseni abilinnapea ülesannetes.

Erakonna juhatus koguneb 15. jaanuaril, et otsustada, kas Rand siis tuleks välja visata või mitte. Rand on kinnitanud, et omal tahtel ta ametist ei lahku.