"Valmis ja esitatud. Kaitsmine juba kahe nädala pärast. Pöidlad pihku!" kirjutas Vakra sotsiaalmeedias.

Möödunud aasta 13. veebruaril kirjutas Eesti Ekspress, et SDE ühe juhtfiguuri Rainer Vakra (37) ülikooli lõputöö on maha kirjutatud Säästva Eesti Instituudi raportitest. Muu hulgas omastas Vakra teise üliõpilase tehtud uurimuse ja esitas selle enda töö pähe.

Ekspressi pärimise peale hakkas Vakra oma tegu eitama, vassima ja keerutama.

Tallinna ülikooli akadeemiline komisjon jõudus 15. märtsil järeldusele, et Vakra bakalaureusetöö on suures osas plagiaat ja tegi ettepaneku tema bakalaureusekraad tühistada.

Veebruari lõpus kokku tulnud TLÜ akadeemiline komisjon tutvus Vakra 2002. aastal kaitstud lõputööga ja Säästva Eesti Instituudi (SEI) samal aastal koostatud aruannetega. Sealjuures tellis komisjon töö hindamiseks ekspertiisi.

ERR vahendas 22. aprillil, et Tallinna ülikooli rektor Tiit Land otsustas tühistada Rainer Vakra bakalaureusediplomi, kuid talle jäetakse alles magistridiplom juhul, kui Vakra kirjutab kahe aasta jooksul uue bakalaureusetöö.

"Kooliharidus on väärtus, mis jääb inimesele alles elu lõpuni. Ma lubasin algusest peale, et austan ülikooli mistahes otsust ja nii ongi. Tänan Tallinna ülikooli võimaluse eest koostada ja kaitsta uus diplomitöö ning kavatsen seda teha esimesel võimalusel," kommenteeris Vakra toona Delfile.