Uustalu vabastamisega kaasnes suur rahulolematus kooli õpetajate seas, kes ähvardasid tulevast nädalast lausa streikima hakata, kui Uustalu ametisse ei ennistata.

Ehkki õpetajad polnud isegi kursis, kas Uustalu tahabki enam direktoriks tagasi saada, survestasid nad siiski vallavanemat nende hinnangul ebaõiglase vallandamise heaks tegema.

Kuu aega kestnud vaidluste järel antigi teisipäeval ühine pressikonverents, kus teatati kompromisslahendusest: streiki ei toimu ja jonn jääb järele, kui Rauam kohtub Uustaluga ja pakub talle võimalust kooliaasta lõpuni direktori kohusetäitjana jätkata.

Ehkki Rauam soovis kohtumist juba tänaseks, siis Uustalule sobis kõige varem reedene päev. Nii lähevadki nad homme lõunal arutama, kas ja mis tingimustel Uustalu oleks huvitatud direktori asetäitjana jätkama.

Rauam ütles Delfile, et hetkel on raske öelda, missuguseks kohtumine osutub, sest suhted just kõige soojemad ei ole. Kui Uustalu on ametist huvitatud, tuleb siiski üle vaadata ka see, kuidas see juriidiliselt üldse võimalik oleks ja kas ehk mõni seaduserida ei või Uustalu ennistamist rikkuda.

Rauami sõnul tuleb kindlasti jutuks see, mis saab edasi kohtuasjast, milles Uustalu oma ametist vabastamist vaidlustab.

Konkurss jätkub endiselt

Uustalu vabastamise järel korraldas Lüganuse vald konkursi uue direktori leidmiseks. Selle tähtaeg kukub 15. jaanuaril ja Rauami sõnul ei ole hetkel selget põhjust seda tühistada.

Kui Uustalu peaks homme näitama huvi kohusetäitjana jätkamisel, siis ehk konkurss ka tühistatakse.

"Praegu on konkursil osalejate avaldused kausta kogutud, ise olen ka rääkinud ühe inimesega, kes võib veel kandideerida. Tavaline tendents on meil see, et kandideerijad tulevad suht-koht viimastel päevadel. Olen kuulnud, et veel paar-kolm inimest tunnevad huvi," ütles Rauam.

Kui juriidiliselt ei ole võimalik Uustalu keskkooli direktori kohusetäitjaks nimetada, siis nii lihtsalt on. Samas kinnitab Rauam, et kindlasti ei ole tema huvi leida see seadusepügal, mis Uustalu ametist ilma jätaks.

Kiviõli 1. keskkooli direktori ametist vabastamine

Uustalu vabastati ametist, sest kaotas vallavalitsuse hinnangul usalduse, kui kasutas vallavõimu väitel korduvalt oma ametiseisundit erakondlikuks propagandaks koolimajas.

Kiviõli 1. keskkooli õpetajad saatsid eelmise aasta lõpus Lüganuse vallavalitsusele kirja, milles teatasid, et kui usalduse kaotamise tõttu ametist vabastatud direktorit Heidi Uustalu ametisse ei ennistata, alustatakse 13. jaanuaril streiki, mis kestab kuni nõudmise täitmiseni.

Juhul, kui õpetajad tulevast nädalast tähtajatule streigile läheks, tuleks õppetöö korraldada vallal.

Lüganuse vallavalitsus kutsus aga Kiviõli 1. keskkooli õpetajaid loobuma 13. jaanuariks kavandatud streigist. Vallavõimu hinnangul puudub streigil seaduslik alus ning kavandamisel ei järgita õigusaktides sätestatut.