Eile sahistas Eesti Ekspress, et aasta eelviimasel päeval 50. juubelit tähistanud president Kersti Kaljulaid sai Venemaa saatkonnalt esmapilgul päris armsa, kuid konksuga kingituse: lilled, kommikarp ja pudel vahuveini, mida kaunistas silt "Krimm - Vene Föderatsioon".

Vene uudisteagentuur RIA Novosti vahendab Vene saatkonna kommentaari: "Tõepoolest, meie autojuht viis kingitused presidendi lossi tema viiekümnendaks sünnipäevaks. Ülejäänud kingitused võeti vastu, kuid pudel Krimmi veini saadeti meile igasuguste kommentaarideta tagasi."

Samuti kinnitab presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe, et selline komplekt Kaljulaidile tõepoolest kingituseks toodi ning saadeti ka tagasi. Siiiski ei läinud pudel Delfile teadaolevalt niisama sõnatult tagasiteele, sellega oli ikka kaasas ka väike kirjalik selgitus, miks Kaljulaid kingitust vastu ei võta.

Kommunikatsiooniekspert Ilmar Raag ütleb, et president tegi pudelit tagasi saates õigesti ning võrdleb Trooja hobusena saadetud Krimmi pudelit korruptsioonikingitusega. "Krimmi veini sümbol on sama," ütleb Raag. "Kahtlemata on see osa poliitikast, kus Krimmi normaliseeritakse Vene Föderatsiooni osana," lisab ta.

Raagi sõnul toimub Krimmi normaliseerimine naaberriigis igal tasandil - Krimmis korraldatakse võistlusi, laagreid ning sealt ostetakse veini. Venemaa püüab pisidetailideni välja näidata Ukrainalt okupeeritud ala enda riigi osana.

Seda, et Vene riigiasutused asunuks Krimmi veini selle kingitusena aktsepteerimise korral oma propagandas ära kasutama, Raag ei usu eriti tõenäoline olevat. Samas ei välista ta, et mõni infosõja ninanips oleks võinud juhtuda, kuid siis juba Raagi sõnul mõne Vene poliitikavaatleja poolt või oleks Sputnik teinud näiteks mõne loo.

Väärib ka märkimist, et Euroopa Liidu riikidele kehtib Krimmi ja Sevastopoli päritoluga kaupade impordile keeld. Impordikeeld puudutab nii kaubasaadetisi kui ka postisaadetisi ja reisijatega kaasasolevat kaupa.

Vene ajaleht Komsomolskaja Pravda on samuti juhtumist loo teinud, kasutades seejuures loo Facebooki-postituses presidendist kõneldes üpris ebaviisakat keelepruuki. Kohatule sõnakasutusele juhib tähelepanu ka hulk veebikommentaatoreid.