Uus tehnoloogia avaldati Euroopa Patendiameti poolt ning see kasutab tehisintellekti, et inimese enda postitatud või temast avaldatud infost märksõnade abil "kurnata välja" tema profiil.

Tarkvara võeti kasutusele, kuna Londoni võõrustajatelt laekus palju kaebusi. Nende sõnul leidus nii palju inimesi, kes esmapilgul olid ideaalsed külalised, kuid osutusid siiski kellekski teiseks. Ühe võõrustaja sõnul taheti külaliste sõnul tema korteris katsikuid pidada. Tuli aga hoopis välja, et tema hinnaline korter rikuti narkouimas noorte poolt.

See tarkvara võimaldab koguda inimese kohta erinevatelt veebilehtedelt informatsiooni, mille abil vaadatakse, kas see isik sobib külaliseks. Tarkvara aitab analüüsida inimese isikuomadusi. Nende andmete põhjal hinnatakse erinevaid käitumismustreid ja sobivust võõrustajaga.

Kõige tähtsam on inimese usaldusväärsus. Olulisel kohal on ka kohusetunne ja avatus. Mitteusaldusväärseks peetakse isikuomadusi nagu neurootilisus ja nartsissism. Hinnangule mõjuvad kehvasti veel ka kokkupuuted narkootikumide ja alkoholiga.

Tarkvaraga on võimalik üles leida valeinfo ja libakontod. Lisaks sellele analüüsitakse erinevaid uudiseid, kui need on seotud kuritegudega. Tarkvara on võimeline hindama süüteo tõsidust.

Märkamata ei jää ka erinevad blogi- ja sotsiaalmeedia postitused. Hinnangule mõjub halvasti internetis vaenu õhutamine.

Kõikidele nendele andmetele lisaks võetakse arvesse veel ka inimese tutvusringkonda, töökohta ja haridust. Lõpetuseks arvutatakse külalise ja võõrustaja vaheline sobivusprotsent.

Ka Airbnb koduleheküljel on kirjas, et enne iga broneeringu kinnitamist viiakse läbi riskianalüüs, kus hinnatakse mitmeid erinevaid signaale, et vältida võimalike komplikatsioone.

Siiski ei leia see uus tarkvara spetsialistide seas väga suurt kiitust. Arvatakse, et otsuste tegemisel kiirustatakse liialt toetuma masinatele olukordades, kus tegelikult on vaja inimese hinnangut.

Allikas: Evening Standard