2017. aastast on Sitsi asumi elanikud võidelnud Sitsi tn 28 kortermajja rajatud süstlavahetuspunkti vastu. Samal aastal esitas kortermaja ühistu Harju maakohtule avalduse süstlavahetuspunkti ruume haldava Kindralite Kinnisvara OÜ vastu, et kohus keelaks seal narkomaanide nõustamiskeskuse ja süstlavahetuspunkti tegutsemise.

Mullu detsembris rahuldas kohus korteriühistu avalduse ja keelas maja allkorusel süstalde vahetamise, aga mitte nõustamisteenused. Ruumide omaniku Kindralite Kinnisvara OÜ esindaja Reimo Mets kaebas aga kohtumääruse edasi, mis tähendab, et kuni kohus otsustab, mis saab, tegutseb süstlavahetuspunkt vanaviisi edasi.

"Praegu on tuleviku osas olukord ebaselge. Kuni kohtuotsuseni jätkub Sitsi tänaval asuvas kahjude vähendamise keskuses senine töö. Keskuses on praegu lubatud vahetada süstlaid, aga nõustamine ei ole lubatud," ütles TAI avalike suhete juht Pille Kalda.

Harju maakohtu pressiesindaja Viivika Siplane ütles Delfile, et süstlavahetuspunkti ruumide omanik taotleb teha asjas uus lahend, millega jätta Tallinn, Sitsi tn 28 korteriühistu avaldus täies ulatuses rahuldamata ja määrata kindlaks menetluskulude rahaline suurus. Kõik tsiviilasja menetluskulud palutakse samuti jätta korteriühistu kanda.

Millal uus kohtuotsus tuleb, pole veel teada. Siis selgub, kas süstlvahetuspunkt saab kohalike vastasseisust hoolimata jätkata.

Mis on süstlavahetuspunkt?

Süstlavahetuspunkt ehk süstalde jagamine, kogumine ja hävitamine on üks kahjude vähendamise teenuse vorme.

Siia hulka kuulub ka kondoomide jm ennetusvahendite jagamine, terviseteemaline nõustamine, nakkushaiguste ennetamine ja varane avastamine (HIV kiirtesti tegemine), nõustamine, sotsiaalteenused jm.

Sitsi tn 28 süstlavahetuspunktis on teenusepakkuja TAI ning teenuse elluviija MTÜ Convictus.