Juba mitu kuud kerinud võimutüli muudab keerukamaks see, et Tartu linnavolikogu peab hääletama Ranna umbusalduse poolt, sest ise Rand tagasi astuda ei kavatse. Kuna aga Ranna tagasikutsumise poolt ei pruugi olla kõik Tartu linnavolikogu keskerakondlastest saadikud, võib linnavolikogus üldse hääli puudu jääda, et Rand maha võtta.

Olukorda muudab keerulisemaks see, et Ranna mahavõtmist toetav Tartu keskerakondlaste juht Jaan Toots tahab väidetavalt panna uueks abilinnapeaks Peipsiääre vallavanem Aleksandr Širokovi. Viimase kireva poliitilise mineviku tõttu suhtub Reformierakond temasse ettevaatlikult.

Toots ütles, et täna õhtul on Tartu keskerakondlastel koosolek, kus tuleb arutusele kaks kandidaati. Ta julgustas Tartu keskerakondlasi, et kui kellelgi on välja käia veel mõne võimaliku abilinnapeakandidaadi nimi, siis sellega saab täna õhtul välja tulla ja seejärel saavad keskerakondlased oma otsuse teha.

Eelmisel aastal Tartu keskerakondlaste juhiks valitud Toots alustas oma ametiaega katsega Tartu abilinnapead Monica Rand ja Madis Lepajõe ametist maha võtta. Lepajõe sattus peale seda haiguslehele, Rand aga keeldus lahkumisavaldust kirjutamast. Seega jäi tema ainsaks mahavõtmise võimaluseks umbusaldusavaldus linnavolikogus. Ent Keskerakonna põhikiri keelab keskerakondlastel parteikaaslase umbusaldamist. Et sellest murest üle saada, otsustas Keskerakonna juhatus Tallinnas eile, et Rand visatakse erakonnast välja.

Nüüd on pall jälle tartlaste käes. Täna õhtul peaksid keskerakondlased välja pakkuma uue abilinnapea kandidaadi. Teisipäeval toimub koalitsiooninõukogu Reformierakonnaga, kus arutatakse, kuidas edasi minna. Järgmisel neljapäeval on Tartu linnavolikogu istung, kus tuleb teema ilmselt hääletusele. Segadused Keskerakonnas on tekitanud Tartu sotsiaaldemokraatides lootuse, et äkki õnnestub Keskerakond võimul välja vahetada.