Muraste kool asub Kloogaranna tee lähistel, asumi südames. Sügisest peaks kool laienema Meriküla spordi- ja õppekeskusesse, mida teavad kohalikud ka piirivalvurite koolina. Nimelt õppisid seal varem siseakadeemia õppurid. Suur osa lapsevanematest, kelle võsukesed peaksid õppekeskuses koolis hakkama käima, pole otsusega rahul.

Muraste kooli hoolekogu esimees Mart Eensalu selgitas, et lastevanematel lasti vastata küsitlusele ning enamus leidis, et kolimise asemel võiks Muraste kooli suuremaks ehitada. “Pikaajalises plaanis on rahaliselt mõttekam pidada üht hoonet kui kaht. Kahe puhul tuleb korvata õpetajate transpordikulud, toitlustada lapsi kahes kohas, kütta kaht hoonet ja nii edasi,” rääkis ta. Peale selle muretsevad lapsevanemad noorte koolitee eest.

Videost on näha, missugused teed viivad praegu Meriküla õppekeskusesse.

Meriküla õppekeskuses hakkaksid õppima 7.-9. klassi noored. Kooli viivad kaks teed, millest mõlemad pisut üle kahe kilomeetri pikad. Ühe tee puhul peaksid lapsed alla ronima Muraste vaateplatvormi trepist, mis ehitati 18 aastat tagasi. Trepp on kohalike väitel vihmaga libe, samamoodi peab hoiduma ninuli lendamast siis, kui väljas on miinuskraadid.

Teisel teekonnal tuleb kõndida mööda sõiduteed, mille kõrval pole kergliiklusteed. Eensalu ütles, et kui kaks sõidukit, näiteks auto ja buss, üritavad üksteisest samal ajal mööduda, pole lapsel kuskil õieti kõndida. Kitsamatest kohtadest olevat tee 4,2 meetri laiune.

Vallavanem Erik Sandla kinnitas, et turvalisus on vallale oluline. “Valla arengukavva on varem planeeritud uusi juurdepääsuteid jalgsi ja rattaga liikumiseks Muraste ning Meriküla vahele,” sõnas ta. Lisaks hakkavad liikuma koolibussid Muraste ja Meriküla vahel, et vähendada laste sõidutamist lastevanemate poolt.

Mõlemad teelõigud, mis kooli viivad, asuvad aga osaliselt rangete tingimustega looduskaitsealal. Sandla ütles, et valdkonna spetsialistid otsivad lahendusi. Lisaks lubatakse Muraste vaateplatvormi koos trepiga rekonstrueerida, kuigi ka see jääb looduskaitsealasse. Siiski ei plaani vald lapsi treppe mööda kooli saada. “See ei ole lastele pakutav valik,” ütles Sandla.

Miks aga Meriküla kompleks? Valla hinnangul tuleks seal teha väiksemahulisi töid umbes 360 000 euro eest. Muraste laienemine oleks sellest kallim. Peale selle on Meriküla õppehoone heas korras, seal saaks mängida saalholit, erinevaid sportmänge, ujuda ning harjutada täpsust lasketiirus.

Täna kohtuvad lapsevanemad ja vallajuhid, et kooli laienemist arutada.