Täna leiab Mäos aset Vabaerakonna eestseisuse kogunemine, mille päevakava näeb ette erakonna esimehe vahearuande esitlemist, edasiste tegevusplaanide vaagimist, värske eestseisuse valimist ning uue programmilise dokumendi vastuvõtmist.

Kella veerand kaheks oli pisikeste vaidluste ja peenhäälestuste taustal Vabaerakonna Valge Raamat ühes avaldusega "Eesti demokraatia on umbe jooksnud" vastu võetud.

Valge Raamat ehk Vabaduse Manifest

Vabaerakonna edasisi plaane selgitav dokument kätkeb eneses partei peamisi väärtusi, eesmärke ja plaane. Seda nii käesoleva aasta kui ka väheke pikema tuleviku perspektiivis.

Põhiväärtusena tõi Märt Läänemets välja vabaduse: inimese- ja kodanikuvabaduse.

"Eesmärgid on need, mis olnud algusest peale," sõnas eestseisuse esimees. "Esikohal on poliitiline reform ja riigireform."

Läänemets tõi esile erakonna- ja valimisseaduse muutmise vajalikkuse, kuna kõrge valimiskünnise tõttu lähevad väikeste erakondade hääled kaduma. "Eelmistel valimistel varastati teiste erakondade poolt tervelt 50 000 häält - need kuulusid ju jagamisele," märkis poliitik.

Vabaerakonna eestseisuse valimine

Määratlus: paremtsentristid

Samas dokumendis sõnastati ka Vabaerakonna maailmavaade - nüüdsest on lõpp oponentide-poolsel tümitamisel "maailmavaatetu erakonna" klausli all.

"Oleme valmis koostööks kõikide poliitiliste jõududega, kes meie vaateid jagavad," sõnas Läänemets ning kinnitas, et hetkeseisuga tegutseb Vabaerakond iseseisvalt edasi, kavatsemata ühineda teiste väikeerakondadega.

Läänemetsa sõnutsi on tegemist vabakonservatiivse erakonnaga.

"Vaba tähendab inimese- ja kodanikuvabaduste esiletõstmist," sõnas ta. "Konservatiivne tähendab alalhoidlikkust ning rahvus- ja loodushuvide olulisust."

Parem-vasakpoolsuse skaalal liigitab erakond end paremtsentristlikuks, kuna parempoolsus haakub partei konservatiivsusega. Tsentristlik osa tähendab mõõdukust - ei kalduta äärmustesse.

"Oleme valmis koostööks kõikide poliitiliste jõududega, kes meie vaateid jagavad," sõnas mees ning kinnitas, et hetkeseisuga tegutseb Vabaerakond iseseisvalt edasi, kavatsemata ühineda teiste väikeerakondadega. "Kui nüüd konkreetseks minna, siis jah, oleme pidanud kontakte Roheliste ja Elurikkuse erakonnaga. See ei tähenda mitte mingil juhul, et me ühineme üksteisega. Pole küll välistatud, aga põhiline on see, et sarnaste vaadetega väikeerakonnad ei killustaks end."

Värske eestseisus

Päeva teises pooles valiti partei esinduskogule uus eestseisus. Valituks osutusid Viktoria Lukats, Ain Ostra ja Märt Läänemets.

"Ma näen esimese eesmärgina valimisi puudutavate seaduste muutmist. Riik ei saa olla vaba, kui inimene ei ole vaba," ütles vastvalitud Vabaerakonna esinduskogu eestseisuse liige Viktoria Lukats ja lisas, et erakond peab ellu viima oma programmis märgitud eesmärgid. "Jätkan selle nimel innukalt tööd."