Keskerakonna Tartu piirkonna juht Jaan Toots sõnas, et kui ta oleks saanud kogu Tartu keskpartei võimutüli juures midagi teisiti teha, oleks ta pidanud Reformierakonnaga koalitsiooni lõpetama juba oktoobris ja avama uued läbirääkimised.

„Juba 2. oktoobril oleks pidanud astuma sammu, mida täna tegime, et lõpetada antud koalitsioon ja alustada uusi läbirääkimisi. Ma palusin ka siis antud koalitsioonileping lõpetada, kuna see oli kirjutatud [endise piirkonna esimehe] Aadu Musta ja linnapea Urmas Klaasi poolt ja me pakkusime välja, et vaataksime koalitsioonilepingu läbi uue Keskerakonna juhatusega. Jah, ma oleks pidanud selle sammu siis tegema,” nentis Toots.

Tema sõnul andis ta täna hommikul Reformierakonnaga kohtudes selle palve sisse, et senine koalitsioonileping lõpetataks, sest alates sellest ajast, kui koalitsioonileping sõlmiti, vahetus erakonna Tartu piirkonna juhatuses kõik inimesed ning senised otsustajad jäeti kõrvale. Seetõttu ei pidanud Toots õigeks ka teiste inimeste poolt kirjutatud koalitsioonileppe alusel jätkata.

Väidetavasti pakkus Toots Reformierakonnale kaks varianti – kaasata valitsemise juurde veel kolmaski osapool ja avada uued läbirääkimised ning pakuti ka kompromissi aselinnapeade osas. Samas keeldus Toots ütlemast, milles see kompromiss seisnes, kuid välistas, et ta ise oleks abilinnapea kohta tahtnud.

„Ei, minul ei ole mingit süüd. 26. septembril valiti uus juhatus, sinna ei pääsenud ükski eelmine võimupositsiooniga inimene – ei abilinnapead ega volikogu esimees. Siis oligi selge, et koalitsiooniga tuleb alustada uuesti. Ma pakkusin juba 2. oktoobril linnapeale, et tahaksime tagasi astuda. Siis öeldi, et ärge kiirustage. Aga lõpuks kukkus see kõik välja väga inetult,” tõdes ta.

Sarnaselt erakonna aseesimehele Jaanus Karilaiule, ei välista Toots, et ka pärast koalitsiooni lagunemist võiks uus võimuliit ikkagi sündida Keskerakonna ja Reformierakonna vahel. „Kui nende läbirääkimised Sotsiaaldemokraatidega ei õnnestu, siis me oleme endiselt avatud.”

Toots teavitas tehtavast sammust hommikul ka erakonna esimeest, peaminister Jüri Ratast, kes Tootsi sõnul oli öelnud, et Toots oskab kohapeal olukorda paremini hinnata.

„Monica Rannale me umbusaldust avaldama poleks hakanud, sest me ei tea, kas me hääligi oleks kokku saanud ja kogu see saaga oleks kestnud veel kaks kuud. Me oleme öelnud, et Monica käitumine oli halb ja see teema on lõpetatud. Kui ta on tubli, küll ta siis astub sotsidesse ja läheb oma eluga edasi. Aga meie erakonda ta enam ei pärsi,” sõnas Toots lõpetuseks.