Ülalolev video on üles võetud ülemöödunud aasta septembris, kui Snelli tiiki läksid sodi korjama kuus sukeldujat. "Nähtavus on täiesti null," kirjeldas üks sukelduja Delfile toona tiigi reostatust.

Ehkki vee läbipaistvus on kehvavõitu, leiavad sukeldujad sealt siiski igasugu träni. el päeval leiti veekogu põhjast kunagi tiiki ääristanud paarikümnekiloseid kauniskive, betoonist prügikaste, ohtralt taarat, aga ka hästi viksitud king, mis pinnale jõudes vett asus hülgama.

2017. aastal leiti koristustööde käigus lausa tasakaaluliikur, mis tõenäoliselt on viimaste aastate enim küsimusi tekitavaid leide.

Sukeldumistalgute käigus toodi kuivale ka liiklusmärke ja jalgrattaid.

Snelli tiigi puhastustalgud
Snelli tiigi puhastustalgud

"Veest välja toodut vaadates võime vaid imestada, mis kihk on inimestel kõiksugu asju vette loopida. Kui tänane põnevaim leid, tasakaaluliikur, võis ehk kogenematu kasutaja käest põgenema pääseda, siis liiklusmärgid, prügikastid, kuullaagrid, autorehvid, väntvõll, eterniitplaadid ja kümmekond kilo kaaluvad kivitahvlid ei saa kuidagi iseseisvalt vette jõuda," ütles toonane kesklinna vanem Taavi pukk.Pukk.

Samal aastal koristati Snelli tiiki ka kevadise "Teeme ära!" kampaania raames. Toonaste leidude hulgas oli ka ostukärusid ja kalavõrke.

Schnelli tiigi talgud

Betoonist prügikaste leiti tol kevadel tervenisti 30.

Schnelli tiigi talgud
Schnelli tiigi talgud

Eile kirjutas Delfi, et riigihankega otsitakse kuni 10. veebruarini järgmiste tööde teostajat: Snelli tiigi veest tühjendamine ja settest puhastamine kuivmeetodil, seejärel tiigi taastamine ning ümbruse ja pargiala heakorrastamine. Tööd tuleb teha vastavalt eelprojektile ja nii keskkonna- kui muinsuskaitse nõudeid järgides. Pakkumine peab sisaldama tehnilist kirjeldust tiigi veest tühjaks pumpamise tehnoloogia kohta (kasutatavad pumbad, survetorustiku rajamine jm).

Kesklinna vanem Vladimir Svet sõnab, et linn on regulaarselt korraldanud Snelli tiigi puhastamist sinna sattunud prügist ja kaasanud isegi tuukreid, aga see on ilmselgelt n-ö pinnapealne lahendus. "Viimane põhjalik puhastus setetest tehti juba enam kui 30 aastat tagasi, nii et on viimane aeg tiik jälle tühjaks pumbata ning kogunenud mudast ja prügist puhastada."

Vesi pumbatakse kanalisatsiooni ja sealtkaudu Paljassaare puhastisse. Kuna tiigis ei ole reovesi, vaid settinud sademevesi, siis pole sellega probleemi. Pealegi on pumpadel filtrid sodi eraldamiseks. Küll aga pole veel teada, mida kõike võib setete hulgast leida.

Kesklinnavanem Vladimir Svet märgib, et Snelli tiigi puhastamine on samm Toompargi ala tervikliku korrastamise suunas. "Pärast tiigi puhastamist saab mõelda võimalusele rajada kaldale kaasaegne pargipaviljon või kohvik, kus võiks suvel olla ka paadilaenatus ja talvel uisurent – kui meil veel talve tuleb."

Snelli tiigi puhastustalgud