Lisaks Valgepeale kandideerisid koolijuhiks endine Tallinna vangla hariduskorraldaja ja lühikest aega Koeru põhikooli juhtinud Pille Alonov ning Kiviõli kooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Anu Vau.

Lüganuse vallavanem Viktor Rauam ütles ERR-ile, et määravaks sai Valgepea juhtimiskogemus ja tema visionääri kogemus. "Kohtusime kandidaatidega, vestlesime ja vaatasime üle, millised nõuded vastavad koolijuhile. Nende seas oli ka võimekus majandusküsimustega tegeleda. Ja ainuke, kes kõikidele kompetentsidele vastas oli Valgepea," ütles Rauam, kes kuulus ka ise komisjoni.

Ajaleht Põhjarannik kirjutas, et komisjoni kõik vallavalitsusega seotud liikmed eelistasid kandidaadina Valgepead ja jätsid arvestamata kooli õpetajate ja hoolekogu hääle.

Läbirääkimised jooksid liiva

17. jaanuaril teatas Lüganuse vald, et paraku ei jõutud vallavanema ja vallandatud koolidirektori läbirääkimistel üksmeelele, sest viimane ei nõustunud loobuma kohtuhagist ebaõiglase vallandamise osas.

Enda sõnul ebaõiglaselt vallandatud koolidirektor Uustalu ütles toona Delfile, et vallavanem Viktor Rauami esitatud tingimused ei olnud mõistlikud, misjärel tegi Uustalu uue ettepaneku: vald peab detsembrikuise ametist vabastamise tunnistama õigustühiseks. See oli Uustalu ainus tingimus täna läbirääkimistega jätkata.

Lüganuse vallavanem sellega aga nõustuda ei saanud, sest tema arvates oli ametist vabastamine siiski põhjendatud ja Uustaluga oli ta nõus läbirääkimistele minema üksnes koolirahu saavutamise huvides.

Üleriigiliseks skandaaliks kulmineerunud Uustalu vallandamine toimus mullu 5. detsembril. Lüganuse vald tõi põhjuseks, et Uustalu loal ja teadmisel oli kooli ruumides toimunud poliitiline üritus, mille üks läbiviijatest oli Reformierakonna liige Andrea Eiche ning kuhu olid kaasatud neli Kiviõli I keskkooli õpilast. Valla hinnangul oli ürituse eesmärgiks luua kohalik Reformierakonna noortekogu.

Vallavalitsus teatas, et haridusasutuses poliitilise sisuga ürituste läbiviimine lapsi kaasates ja lapsevanemaid sellest eelnevalt informeerimata ei ole aktsepteeritav. "Samuti ei saa tolereerida olukorda, kus koolijuht annab haridusasutuse ruumid poliitürituse läbiviimiseks kasutusse hoolimatult ja kergekäeliselt," teatas vald pressiteates detsembris.

Heidi Uustalu kuulub samuti reformierakonda, mis on Lüganuse vallas opositsioonis. Rauami arvates tegeleti koolimajas vallavõimu kukutamise planeerimisega.