Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul on koroonaviiruse Euroopasse levimise risk mõõdukas. “Eestisse haiguse sissetoomise riski hindame madalaks. Eestis nakatumise riski täna ei ole — haigust siin tuvastatud ei ole ning seni ei ole haigus levinud ka Euroopa siseselt,” selgitas Kadai.

Viiruse ohuhinnangu korral tugineb terviseamet maailma terviseorganisatsiooni (WHO) ja haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) ametlikule infole.

Küsimusele, kuidas terviseamet kõrgema ohuhinnangul korral edasi tegutseb ja kuidas rakendatakse tõhusamat kontrolli piiril, vastas Kadai, et kontrolli tõhustamiseks tehtavad sammud tuginevad WHO-lt saadud riskihinnangule ja kohalikule sündmuste arengule.

“Kuna antud hetkel ei ole tegemist rahvusvahelise tähtsusega rahvatervise hädaolukorraga, ei hinda ka terviseamet Eesti riski kõrgeks. Nakkushaiguste leviku tõkestamine riigipiiril sõltub haiguse spetsiifikast ja konkreetsetest asjaoludest. Juhul, kui haiguse Eestisse sissetoomise oht muutub kõrgemaks, anname ka soovitused piiripunktides töötavatele ametkondadele,” selgitas Kadai.

Eesti ei tee Kadai sõnul sarnaselt enamikele Euroopa riikidele hetkel sissetulevate reisijate tervisekontrolli (Entry screening). “Küll aga jälgitakse ja nõustatakse Hiinas riigist väljuvaid isikuid (Exit screening). Üldiselt ei ole riikides ühest veendumust sissetulevate reisijate tervisekontrolli tõhususes, arvestades et kõikidel nakkushaigustel on peiteperiood. Esmane ja olulisem on terviseameti hinnangul reisijate teavitamine ja nende teadlikkus, kuidas käituda kui peale reisi tekivad haigussümptomid,” rääkis Kadai.

Samal keelab näiteks Hiina turismigruppidel riiki sisenemise ja kavatseb sulgeda osa piiripunkte.

Terviseametil on seoses koroonaviirusega käsil mitu olulist tegevust. Hetkel luuakse kohapealset viiruse laboratoorse tuvastamise võimekust. Samuti jagatakse soovitusi reisijatele ja Wuhani piirkonnast saabunud isikutele (Inimestel, kes plaanivad reisida riskipiirkondadesse, soovitatakse muuhulgas jälgida hügieeni nõudeid, saabunud isikutel jälgida tervist 14 päeva jne). Lisaks informeerib terviseamet tervishoiutöötajaid, et tagada parim võimalik valmisolek võimalike juhtude tuvastamiseks.

Ministeerium ja ametkonnad on valmis
Siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Pia Kuusik ütles Delfile, et kuna tervishoidu puudutavate kriiside lahendamisel on Eestis juhtiv asutus terviseamet, tulevad suunised nakkushaiguste leviku tõkestamiseks sealt. "Kui terviseameti poolt on juhised väljastatud, saab ka siseministeerium oma valitsusala asutustele vastavad korraldused anda (olenevalt olukorrast rangem piirikontroll, tervisetõendite küsimine vms). Koroonaviirusega seoses hetkel juhiseid pole," märkis ta.


PPA pressiesindaja Kerly Virk sõnas Delfile, et terviseameti andmetel on Hiina koroonaviiruse nakatumise risk Eestis väga madal. "Sellegipoolest on ka Eestis nii piiripunktides kui mujal rakendatud esmaseid meetmeid ennetamaks võimalike haiguspuhangute levikut: järgitakse tavapäraseid hügieeninõudeid hoolikalt ning riskipiirkonnast saabunud võimaliku nakatunud inimesega kokkupuutel kantakse isikukaitsevarustust."