"Vene välisministeeriumi eilne avaldus, milles deklareeritakse Tartu rahuleppe kehtetust ning Eesti Vabariigi lõppemist 1940. aastal seoses astumisega Nõukogude Liidu koosseisu, on vale ning Eesti Vabariik lükkab selle käsitluse täies mahus tagasi," kirjutab välisminister Reinsalu Facebookis. "Eesti Vabariik oli 1940. aastal Nõukogu Liidu poolt õigusvastaselt annekteeritud riik, mis taastas oma iseseisvuse 1991. aastal. Õiguslik järjepidevus on meie riikluse alus."

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder aga tõi välja, et see avaldus ei mõjuta kuidagi Tartu rahulepingu kehtivust. Seederi hinnangul näitavad sellised avaldused, et Eestil ei ole jätkuvalt põhjust Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimiseks. "Olukorras, kus Venemaa eitab Tartu rahulepingu kehtivust, Eesti okupeerimist ja ei tunnusta Eesti iseseisvuse taastamist õigusliku järjepidevuse alusel, ei ole meil mingit põhjust Venemaaga piirilepingu ratifitseerimiseks," märkis ta.

Venemaa saatkond Eestis avaldas Facebookis Venemaa välisministeeriumi ametliku esindaja Maria Zahharova kommentaari seoses Tartu rahulepingu 100. aastapäeva tähistamisega Eestis. "Eesti kui riik, mis eksisteeris perioodil 1918-1940, kaotas rahvusvahelise õiguse subjekti staatuse NSVL-i koosseisu astumise tõttu ja Tartu leping kaotas jõu, sest mõlemad pooled, sellele allakirjutanud, osutusid rahvusvahelise õiguse ühe subjekti – NSVL-i – koosseisus olevaks. Lisaks sellele puudub see ÜRO kehtivate rahvusvaheliste lepingute registrist," väitis ta.