"Kogu maailm on tunnustanud Eesti Vabariiki, mis on asutatud 1918. aastal ning mis sõlmis 1920. aastal Tartu rahulepingu," ütles Paet.

"Sellel foonil on kentsakas, et osa Venemaa tegelastest ei suuda mõista, et Eesti inimeste olulisim eesmärk oli alates 1940. aastast demokraatliku ja vaba Eesti riigi taastamine. Natsi-Saksa ega Nõukogude okupatsioonivõimud ei soovinud Eesti iseseisvuse taastamist. Vastasel korral oleks Eesti pärast Teist maailmasõda saanud iseseisva riigina edasi areneda nagu suur osa Euroopast," lisas ta.

Paeti sõnul võiksid Venemaa esindajad lõpuks tunnistada seda, mis tegelikult 20. sajandil Eestiga juhtus. "Ehk Eesti kaotas natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liidu okupatsiooni tulemusel pikaks ajaks oma iseseisvuse ja kümned tuhanded inimesed. Aga taastas 1991. aastal õigusliku järjepidevuse alusel oma iseseisvuse ning sellisena on Eestit ka teised riigid tunnustanud," sõnas eurosaadik.

Venemaa Tartu rahulepingut ei tunnista

Venemaa saatkond Eestis avaldas Facebookis Venemaa välisministeeriumi ametliku esindaja Maria Zahharova kommentaari seoses Tartu rahulepingu 100. aastapäeva tähistamisega Eestis.

"Eesti kui riik, mis eksisteeris perioodil 1918-1940, kaotas rahvusvahelise õiguse subjekti staatuse NSVL-i koosseisu astumise tõttu ja Tartu leping kaotas jõu, sest mõlemad pooled, sellele allakirjutanud, osutusid rahvusvahelise õiguse ühe subjekti – NSVL-i – koosseisus olevaks. Lisaks sellele puudub see ÜRO kehtivate rahvusvaheliste lepingute registrist," kirjutas Zahharova.

Oma avalduse lõpetuseks ütles Zahharova, et 1920. aasta Tartu rahuleping on kehtetu ja kuulub ajalukku.