Erilennukiga 1. veebruaril toimunud operatsiooni käigus naasid Euroopasse 17 ELi liikmesriigi 199 kodanikku. Prantsusmaa koordineerimisel toodi Hubei provintsist tagasi Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikud, kelle seas oli ka üks Eesti kodanik. Ennetusabinõuna jääb Eesti kodanik 14 päevaks Prantsusmaale jälgimisele, aga Prantsusmaa arstid on ta hetkel tunnistanud terveks.

"Ma tänan Prantsuse riiki abi ja solidaarsuse eest Eesti kodaniku abistamisel. See on hea näide tõhusalt toimivast koostööst Euroopa Liidu riikide vahel," sõnas minister Reinsalu.

Ministri kinnitusel jätkab Eesti saatkond Pekingis hetkel tegevust. Ta lisas, et siiski ei väljastata turismiviisasid Eestisse. Täiendavaid Eesti kodanike soove Hiinast lahkuda ja selleks eraldi välisministeeriumi või saatkonna abi kasutada laekunud ei ole. Eesti saatkond Pekingis vahetab pidevalt infot teiste Euroopa Liidu riikidega Pekingis, samuti on pidevalt ELi riikide välisministeeriumitega ja ELi kriisikeskusega infot vahetamas välisministeerium.

"Hetkel Hiinas viibijatel ja sinna sõitu plaanivatel inimestel soovitame väga tähelepanelikult jälgida kiiresti muutuvaid arenguid," sõnas Reinsalu. "Vajalik on valmis olla ootamatusteks, sealhulgas karmistuvateks tervisekontrollideks piiridel ning ennetusmeetmete rakendamiseks, nagu näiteks karantiin, kui ka ootamatute liikumispiirangute tekkeks," rõhutas ta.

Välisministeerium palub tungivalt Hiinasse sõitjatel registreerida oma reis välisministeeriumi lehel reisitargalt.vm.ee, et saaks vajadusel edastada ohuteavitusi ja juhiseid edasiseks tegutsemiseks. Palume pidevalt jälgida hoiatusi välisministeeriumi lehelt Reisi Targalt, hädaolukorras on võimalik ööpäevaringselt helistada telefonil +372 5301 9999.

Välisministeeriumile teadaolevalt on kogu Hiina peale kokku 19 lühiajaliselt viibijat ja 78 püsivalt elavat isikut, kes on Eesti kodanikud.

Välisministeerium soovitab hetkel Hiinas viibivatel kodanikel mõelda, kas riigis edasiviibimine on vajalik ja otstarbekas. Kui oma reisieesmärgi täitmine on oluliselt raskendatud või võimatu, soovitatakse leida variandid riigist lahkumiseks tavalende kasutades.