Keskerakonna valijaist peab praegu EKRE ja Isamaaga ühes paadis olekut parimaks võimaluseks alla poole ehk 41% valijatest. Märkimisväärne hulk eelistaks aga hoopis koalitsiooni Reformierakonnaga.

Erakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles, et erinevaid uuringuid tehakse iga kuu mitu tükki ja tema tunnetus praeguse uuringu tulemustele ei vasta. "Tunnetan inimestega erinevates maakondades suheldes toetust tänasele liidule," kinnitas ta.

Kommenteerides seda, et osa Keskerakonna valijatest näeks meeleldi koalitsiooni Reformierakonnaga, vastas Karilaid, et puutepunkte on selleks liiga vähe. "Keskerakonna vaatevinklist on Reformierakonnale vaja restarti. Alles siis tekib teoreetiline võimalus nendega tõsisemalt arutleda Eesti tuleviku üle," ütles Keskerakonna aseesimees. Ta lisas, et erakonna pea kahekümnest juhatuse liikmest on ainult Yana Toom väljendanud huvi, et liidu võiks sõlmida Reformierakonnaga.

Ka Isamaa valijate toetus on vähenenud

Isamaa valijate hulgas on praeguse koalitsiooni toetus veel madalam kui Keskerakonna valijate seas - 38%. Suurem osa Isamaa toetajatest tahaks näha liitu hoopis Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatidega.

"Mina olen ikka lähtunud sellest, mida ma tajun kohtumistel ja milline on inimeste vahetu tagasiside," ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. "Arvamusi on muidugi erinevaid, aga palju on inimesi, kes toetavaid meid ja kellele lähevad korda probleemid, mida me lahendame," ütles ta.

Kui Isamaa toetajad näeksid meelsasti ka teistsugust võimuliitu, siis Seedri sõnul koalitsioon sotsidega mõeldav ei ole. "Sotsiaaldemokraadid on maailmavaateliselt ja ideoloogiliselt Isamaast väga kaugel ja poliitiliselt teises servas," ütles ta.

Koalitsiooniuuringust nähtus, et koalitsioonierakondadest ainsana on EKRE valijad ülekaalukalt praeguse võimuliiduga rahul. Nende hulgas eelistab just seda koalitsiooni 76% valijaid ja ükski teine võimuliidu kombinatsioon ei lähe EKRE valijatele eriti korda.

Reformierakonna valijate mitu eelistust

Uuringust selgus, et võimukaaslaste valiku küsimuses on eriarvamusel ka Reformierakonna valijad. Alla poole valijatest ehk 46% näeb hea meelega võimul Reformierakonna kolmikliitu Isamaa ja sotsidega. Üsna palju ehk 37% oravapartei toetajatest näeb meelsamini koalitsiooni Keskerakonnaga.

Reformierakonna esimehe Kaja Kallase jaoks on uuringu tulemused loogilised. "Meie soov on moodustada alternatiivne valitsus praeguse asemele ja selleks ongi meil kaks varianti - liit Keskerakonna või Isamaa ja sotsidega. Kuna me ei ole ise kumbagi varianti välistanud, siis jaotuvad ka meie valijate eelistused kaheks," ütles Kallas.

Kallase sõnul võiks lisaks koalitsiooni toetusele kokku lüüa ka need kaks varianti, et teada saada, milline toetus oleks Reformierakonna juhitud koalitsioonile.