Riigikogus toimus täna iga-aastane välispoliitika arutelu, kus välisminister Urmas Reinsalu andis ülevaate valitsuse nägemusest rahvusvaheliste suhete seisust ja parlamendi liikmed said omakorda ministrile küsimusi esitada.

Reformierakondlasest riigikogulane Andres Sutt soovis, et Reinsalu annaks väikese ülevaate sellest, kuidas läheb valitsuse tegevus sellega, et toetada eestlaste saamist erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides kõrgetele kohtadele.

Kõik riigid teatavasti pingutavad selle nimel, et nende kodanikke saaks valitud ja määratud maailmas tegutsevate ühenduste ja organisatsioonide tähtsamatele kohtadele, sest see on tähtis riigi prestiižile ja samuti ka diplomaatilise suhtluse- ja info liikumise võrgustike kasvatamiseks.

Välisminister Reinsalu pidi sutile vastates aga alustama hoopis sellest, et saatis riigikogu kõnepuldist tervitusi Riia poole. „Õnnitlused lõunanaabritele,“ soovis minister ja tõdes, et „Läti daamid on viimasel ajal teinud väga head karjääri.“.

Reinsalu viide oli suunatud sellele, et sel aastal on Läti diplomaadid hõivanud näiteks Brüsselis lausa mitu äärmiselt tähtsat töökohta. Kõigepealt nimetati Euroopa Komisjoni peasekretäriks Läti diplomaat Ilze Juhansone.

Euroopa Komisjoni peasekretär on kõige kõrgem ametniku koht EL-i süsteemis, kes juhib kõigi Komisjoni ametnike tööd ning on seetõttu Brüsseli mõjukaim tagatoa niiditõmbaja.

Kohe seejärel nimetati NATO abipeasekretärist Läti diplomaat Baiba Braže.

Nähtavasti pole Läti valitsuse ja välisteenistuse edu kõvade töökohtade endale saamisel jäänud Reinsalul märkamata.

Ta teatas riigikogu ees, et on andnud välisministeeriumis koostada põhjalik paber, kuidas Eesti saaks selles vallas edukam olla. „[Eesti kodanike edendamine rahvusvahelistel ametikohtadel] peaks olema välisministeeriumi personalipoliitika eraldi tahk,“ seletas Reinsalu ja viitas, et selle nimel peab senisest süsteemsemalt tööd tegema.

Ta rääkis, et temaltki on küsitud soovituskirju rahvusvahelistesse ametitesse kandideerimiseks, mida pole raske anda. Kuid seejärel peaks algama süsteemne töö vastava inimese määramise toetuseks kasvõi näiteks tema heaks lobistamise näol. Minister rääkis, et heade töökohtade saamiseks ei peaks häbenema ka teiste riikidega vastastikkuste kokkulepete tegemist ja avaldas lootust, et näiteks ÜRO julgeolekunõukogusse kuulumine võiks aidata kaasa Eesti kodanike edenemisele ka maailmaorganisatsiooni süsteemis.