Täna päris Delfi Mihhail Kõlvartilt lastekodulaste toetamiseks mõeldud miljon euro kohta, mis jäi mullu Tallinnal kulutamata ning kanti tänavusse eelarvesse edasi. Linna pressiesindaja Kirsti Ruul vastas, et küsimustele vastab vastava valdkonna abilinnapea. “Linnapeal ei ole nendele küsimustele vastuseks alternatiivseid vastuseid ega alternatiivseid fakte,” edastas Ruul.

Vastuseta jäi, kas linn teeb muudatusi, et lastekodulastele mõeldud miljon eurot päriselt nendele lastele kasuks oleks. Vastuseta jäi, kas Kõlvarti hinnangul piisab ühes kuus lapse toiduks 83 eurost, riieteks ja jalanõudeks 23 eurost ning vaba aja tegevusteks 22 eurost. Vastuseta jäi, kas Kõlvarti hinnangul on linnal eetiline hoida miljonit eurot salves, kui vanemateta laste hooldajad saavad miinimumtasu, mis ei võimalda lapse huvides töölt ootamatult ära käia.

Tänases Eesti Päevalehe loost selgus, et kuigi linnal jäi ligi miljon eurot lastekodulastele mõeldud raha üle, ei ole sotsiaalamet lastekodust hooldusperre läinud laste ja vanemate toetuseks kunagi maksnud üle kehtestatud miinimumi. Riik annab küll raha, aga linn ütleb, et neil puudub selle väljamaksmise kord.

MTÜ Igale Lapsele Pere juhatuse liige Jane Snaith teab, et seni ei ole ükski Tallinna hoolduspere sellest tuhandest lisaeurost sentigi saanud – eelkõige põhjusel, et keegi ei ole osanud seda küsida. Aga linn ei ole ka pakkunud. Sellest võimalusest ei ole teadlikud isegi omavalitsuste lastekaitsjad, sest nemad töötavad valla- või linnavanema, mitte sotsiaalministeeriumi alluvuses. Ühtne masinavärk puudub, info levib kildudena.