Pakume omalt poolt välja neli põnevat viisi, kuidas vaba nädal koos perega veeta. Keskendume seekord põnevale ja harivale meelelahutusele. Head koolivaheaega!

Kümme põhjust, miks minna koolivaheajal AHHAAsse

  1. Katsetamis- ja avastamisrõõmu jagub ka pisematele külalistele! Näiteks pehmete klotsidega meisterdamisnurk ja vahvad vee-eksponaadid sobivad juba 3–4-aastastele põnnidele.
  2. Kaks korda aastas ootab sind täiesti uus ajutine näitus ja praegune väljapanek viib su otse teaduse tuumani. Näituse üks pool tutvustab, mida teevad teadlased Euroopa tuumauuringute keskuses (CERN) ja kuidas töötab suur osakeste põrguti, millega uuritakse terve universumi saladusi. Teises osas saad keerutada inimgüroskoobis ja hiiglaslikus oravarattas, mängida prootonite jalgpalli ning katsetada, kuidas töötavad magnetid ja elekter.
  3. Ka AHHAA püsinäitus uueneb kogu aeg. Kas teadsid, et AHHAA on Baltikumi suurim teaduskeskus ja seal on praegu juba üle 170 eksponaadi? Selleks, et keskuse sõpradel ka mitmendal külastusel põnev oleks, otsivad AHHAA töökoja meistrid pidevalt uusi eksponaate juurde (ja ehitavad neid ka ise). Viimase aastaga on teaduskeskusesse lisandunud näiteks retrohõnguline osavusmäng Atari Pong, hiiglaslikud robotkäpad ja kärakamber, kus saad katsetada, kas suudad teha valjemat häält kui mootorsaag või terve rokkbänd.
  4. Peale arvukate eksponaatide saab AHHAAs näha üle 20 000 looma. Kõlab uskumatult? Keskuse elusaalis ootavad sind ehtsad merihobukesed, Punase mere kirevad kalad ja korallid, imearmsad tibupojad (kui veab, kooruvad nad just sinu silme all!) ja metsakuklaste pesa.
  5. AHHAAs on lõbus ka kõige kehvema suusa- ja rannailmaga. Ja kui sa ikkagi külmakraade või veemõnusid igatsed, siis ootavad sind just sulle sobivad eksponaadid: uudista, kuidas tekivad jääkristallid või tekita veemaailmas hoogsaid keeriseid ja jugasid.
  6. Planetaariumis on uus kogupereetendus, kuhu on oodatud ka kõige pisemad külalised. Kui tavaliselt pääseb AHHAA planetaariumisse alates viiendast eluaastast, siis nüüd on kavas lausa kaks vanusepiiranguta etendust. Uus etendus „Päikesest kaugel: uue Maa otsinguil“ lennutab külalised kaugete tähtede taha avastama eksoplaneete, mis võivad sarnaneda meie koduse Maaga. Peale selle saab planetaariumis jätkuvalt näha varasemat koguperelemmikut „Lendame koos kosmosesse“. Osta planetaariumipilet kohe, sest kohtade arv on piiratud: piletid.ahhaa.ee.
  7. Töötoas saab piiluda ehtsa silma sisse ja uurida oma DNA-d. Veebruarikuisel vaheajal ootab teaduskeskuse külalisi bioloogia- ja anatoomiateemaline eriprogramm. Lahatakse seasilma, uuritakse, mida teevad ensüümid ja kuidas kofeiinist kristalle kätte saada, ning kõigil on võimalus eraldada omaenda DNA-d. Peale selle saab teadusteatris iga päev näha kas lustakat seedimisteemalist etendust „Koogist kakaks!“ või meeltega trikitavat lavastust „Aju paljaks!“.
  8. AHHAAs saab näha Tartu ülikooli ainulaadseid meditsiinikollektsioone, mille vanim eksponaat pärineb aastast 1803. Meditsiinikogud asuvad keskuse teise korruse rõdul.
  9. AHHAA teaduspoest leiad nutikaid ja arendavaid mänguasju igas vanuses teadushuvilisele. Külasta poodi keskuses kohapeal või kiika e-poodi.
  10. Ja lõpuks: keskusepiletiga saab lustida terve päeva. Ehk siis pühapäevast neljapäevani üheksa tundi ja reedel-laupäeval kümme tundi jutti! Ja kui kõht tühjaks läheb või tekib mõte väike jalutuskäik teha, saad päeva jooksul korduvalt tagasi tulla.

Avasta maa-aardeid Energia avastuskeskuses

Energia avastuskeskus pakub 9–13-aastastele noortele võimalust avastada meie maapõue saladusi koolivaheaja avastuspäeval „Maa-aarded“. Avastuspäevade käigus vaadatakse filmi maapõuest ja päikesest, uuritakse maavarasid nii Energia avastuskeskuses kui ka Eesti Loodusmuuseumis ning arutletakse maailmahariduse teemadel.

Planetaariumis saab vaadata filmi „Kihilise Maa aardelaegas“, mis tutvustab Maa siseehitust, laamtektoonikat, maavarasid ja kliimat. Peale selle näidatakse ainulaadset täiskuppelfilmi „Päike – meie elav täht“, mis võimaldab näha meie kõige olulisemat tähte lähemalt ja põnevamalt kui kunagi varem.

Avastuspäev ei ole ainult filmide vaatamine. Kogenud külastusjuhid õpivad ja mängivad koos osalejatega tundma näitust „Hirmus kallis maapõu“ ning külastavad Eesti Loodusmuuseumi, kus saab käed külge panna kivimite ja nende erinevuste uurimisel. Energia avastuskeskuse külastus ei möödu loomulikult ilma elektridemonstratsioonideta.

Selleks, et kella 10–15 kestval avastuspäeval ka piisavalt energiat oleks, pakutakse osalejatele sooja lõunat.

Aeg: 26.02 avastuspäev vene keeles, 27.02 avastuspäev eesti keeles
Lisainfo: vaata avastuspäeva päevakava ja osta pilet (25 eurot) SIIT!

Lõbutse Atlantis H2O Aquapargis

Viimsi keskuses, Tallinna südalinnast vaid 12 kilomeetri kaugusel asub üks põnev veealune maailm, mida tuntakse Eesti suurima veepargina. Atlantis H2O Aquapargis on mitmeid lõbusaid veeatraktsioone: kaheksa erineva pikkusega liutoru, millest pikim üle 120 meetri, lainebassein ja ringvooluga jõgi. Pere pisematele on eraldi mängu- ja lustiala koos kahe väiksema liutoru, ronimisala ja 20 cm sügavuse basseiniga.

Need, kes Atlantises käinud, räägivad sellest kui soojast ja rõõmsast kohast, kus leidub tegevust nii väikestele kui ka suurtele. Ühist lustimisrõõmu jätkub pikkadeks vahvateks tundideks. Atlantis H2O veekeskus on ühendatud Viimsi SPA saunakeskusega, seega saab vahepeal lisaks torudes kihutamisele rahulikumalt aega veeta saunakeskuse seitsmes eri saunas ja spaabasseinides. Kui ajaliselt klapib, satub külaline ka erilistele saunarituaalidele, mida viivad läbi kogenud saunameistrid.

Ka pikast lustimisest tulenevat nälga ei pea mitte üks teps kannatama, sest veepargis pakub mõnusaid ja tervislikke ampse kohvik NomNom. Või miks mitte minna kogu perega samas kompleksis asuvasse viimsilaste armastatud pubisse Black Rose, kus leidub meelepärast igale maitse-eelistusele, alustades hõrkudest suupistetest ja lõpetades mahlakate praadide või hoopis taimetoiduga. Loomulikult pakutakse ka laste lemmikuid: frikadellisuppi, kanapastat, burgereid ja pannkooke.

Kui sellest veel väheks jääb, võib ennast mõnusalt sisse seada nelja saaliga Viimsi Kino mugavas nahktoolis, kus koolivaheajal ootab oma väikeseid sõpru ei keegi muu kui Sipsik. Kaugemalt tulijaile pakub öömaja 115 toaga Viimsi SPA hotell, mille külalised saavad kõiki eelnimetatud vabaajateenuseid nautida eriti heade hindadega.

Parkimise pärast aga ei pea üldse muret tundma, sest kompleksi ümber asuvas suures parklas ei küsi selle kasutamise eest keegi tasu.

Avasta maagiliste leiutiste maailmas! Seikle PROTO avastustehases

PROTO avastustehases ootab sind interaktiivne ja osalusel põhinev fantaasiamaailm. Avanevad sajanditetagused suured teadusavastused – unikaalsed prototüübid, millele puhub elu sisse moodsaim 21. sajandi tehnoloogia. Haaravaid ja harivaid tegevusi leidub siin nii suurtele kui väikestele. Kas oled kunagi lennanud kuumaõhupalliga või sukeldunud allveelaevaga?

Virtuaalreaalsuse prillidega saad vahetu meelelise kogemuse fantaasiamaailmast. Liigud ringi tehisreaalsuses, näed 360 kraadi enda ümber ja otsustad ise, mida järgmisena teha. VR-kogemus algab väikese juhendamisega ja on jõukohane igaühele. Käed-külge eksponaatidel saad ise ja vahetult tehnikaimesid avastada. Nii mõistad füüsikalisi nähtusi hoopis uue nurga alt, mänguliselt ja põnevalt.

Lisaks asub PROTOs ka kohvik, mille köök on nagu tehas ise – toonud kokku maailma eri paigad ja parimad maitsed. Kohviku menüü koosneb lihtsalt ja kiirelt valmivatest hõrgutistest. Kohvik on avatud keskuse lahtioleku aegadel.

PROTO ootab avastajaid ja seiklejaid kogu maailmast Põhja-Tallinnas imeilusas Noblessneri sadamalinnakus!

PROTO avastustehas on avatud P-N 11-18 ja R-L 10-19.
Rohkem infot: www.prototehas.ee

Jaga
Kommentaarid