“Muusikalise materjali mõttes on 1. sümfoonia loogiline edasiminek In Spe instrumentaalpaladest,” ütles Erkki-Sven Tüür, kes oli ansambli eestvedaja aastatel 1979-1983.

Loomeperioodi algusaja olulist teost uuesti komponeerides suhtus Tüür algmaterjali tolleaegsetele püüdlustele truuks jäädes, samas kasutades oma tänaseid kogemusi ja suhtestudes originaalpartituuriga soovitusi andva kompositsiooniõpetaja positsioonilt.

Sümfoonia nr 1 uusversioon valmis 2018. aasta suvel ning see jõuab esiettekandele 36 aastat pärast algupärast versiooni esitust.

Uudisteos tuleb ettekandele Tõnu Kaljuste juhtimisel sarjas “Kõrvaring” teisel kontserdil, kus seekord on läbivaks teemaks eri põlvkondade heliloojate sidemed. Kontserdikava teljeks on Arnold Schönbergi ja Erkki Sven Tüüri varajane loomeperiood. Mõlemad sõbrustasid vanemate kolleegidega ja õppisid neilt loomingulisi elutarkusi. Schönbergi õpetajaks oli Alexander von Zemlinsky ja Tüüril Lepo Sumera.

Teoseid esitavad sopran Yena Choi, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia koor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste dirigeerimisel.