Eesti kirjanikud mälestasid ulmelegendi antoloogiaga „Isaac Asimov 100”, kuhu koondati tõhus peotäis suurmeistri teostest inspireeritud lühijutte. Sama tegi ka kirjastus Fantaasia, avaldades rahvusvahelise kogumiku „Asumi sõbrad”, mis koondab endas lisaks kolme Isaac Asimovi parimaks peetud lühildasele kirjatööle tuntud ulmekirjanike kirjutatud lugusid Asimovi loomingu ainetel ja Asimoviga seotud tagasivaateid ja mälestusi. Millised nimed... Ray Bradbury, Robert Silverberg, Harry Turtledove, Connie Willis, Frederik Pohl, Poul Anderson, Mike Resnick, Robert Sheckley, Harry Harrison, Orson Scott Card...

Ilmselt oskavad ulmefriigid täpsemalt öelda, milline Asimovi teos on olnud ühe või teise jutustuse allikas. Amatöörile pole see kaugeltki tähtis, sest iga lugu on omaette pärl ja tont nende tagamaadega. Kusjuures raamatut „Asumi sõbrad” pärlikeeks nimetada pole kindlasti liialdus.

Millest lood räägivad? Palun, igaühest lühike lõik...

* * *

Maa linnad sarnanesid New Yorgile, kus inimesed olid kaevunud maa alla ja ehitanud endi ümber müürid. Nad tundsid end linnades ohutult, kaitstuna avamaa tühjuse eest.

* * *

„Antiaega,” lausus Fletcher tuimal häälel. „Antiaega?”

„Muidugi. Universumi loomise eelsesse hetke. Kõik on stasises. Nullaeg, lõpmatu temperatuur. Kogu universumi mass ühes hoomamatus koguses.”

* * *

„Ökoloogilise segaduse vältimiseks on Maal kehtestatud seadused, mis keelavad geneetiliselt muundatud taimede ja loomade lubamise sealsesse keskkonda. Sellised eksperimendid võivad aset leida vaid maaväliselt.”

* * *

„Jah, kogu Trantor on meie oma, peale Ülikooli. Juba seitse päeva on möödas, kuid need hullud peavad ikka veel vastu.”

* * *

„On väga oluline, et me saaksime Asimovit näha,” ütles valge robot, veeredes laua juurde. „Me tahame, et ta tühistaks robootika kolm seadust.”

* * *

„Las ma räägin sulle ühe saladuse, kullake: ükskõik, kuhu sa universumis ei läheks, mehed on kõik ühesugused. Nagu saadaks jumal meile mingeid augutäiteid, kuna kõik päriselt vinged mehed on juba ära jagatud.”

* * *

Kas pole hämmastav? mõtles Geller. Siin on kaks naist, ühe mõistus nagu teraslõks, teisel IQ, mis võiks tõenäoliselt vee jääks muuta, ja siiski ei saa ma silmi ära naiselt, kes esitas naeruväärse küsimuse. Vaene doktor Calvin; loodusel on nii õel huumorimeel.

* * *

Ja siis tulid Kartaago leegid.

* * *

„Ka mina armastan teda,” ütles PAPPI.

Karin jäi äkki väga vaikseks. „Mida sa ütlesid?”

„Et ka mina märkasin tema äraolekut,” ütles robot ettevaatlikult.

* * *

„Doktor Asimov? Kas teie olite see, kes kirjutas kirja president Rooseveltile, mis alustas Pasadena projekti?”

* * *

„Robot DGR-36 raporteerib Iolt. Robot JK-7 on tegevuse lõpetanud – luure, kaevandamise, transpordi, väärindamise, kogu töö. Kui ma oma meeskonnaga järgmise maagilaadungi pealevõtmiseks maandusin, leidsime, et kõik masinad ja talle alluvad robotid seisid.”

* * *

Teine, kolmas ja kuues esinemine salvestati, selles pole kahtlust – ja läksid siis kaduma, justkui oleks keegi kartnud, et need võiksid mingites tulevikuarengutes soovimatut rolli mängida, ehkki ma ei leidnud ühtki sündmust, mida Seldoni sõnad oleksid võinud mõjutada.

* * *

„Saad sa vea parandada?”

„See küsimus ei ole määratletav,” vastas arvuti. „See oleneb umbes kolme liitri tüüp kaks punase plasma leidmisest”

„Mis see on?”

„See on midagi, mida arvuti töötamiseks vajab.”

„Nagu bensiin?”

„Mitte päriselt. Tegelikult on see psühhomääre, mida tuletusahelad vajavad oma tõenäosuslike kursside kavandamiseks.”

* * *

Kongresmen alustas uuesti, lähenedes teisest suunast. „Ma lugesin kunagi ühte lugu, kus üks detektiiv püüdis analüüsida pealtkuuldud vestlust. Lõpuks lahendas ta mõrva.”

„Te viitate ilmselt Harry Kemelmani „Üheksamiilisele jalutuskäigule”. See on üks parimaid detektiivilugusid, mis eales kirjutatud.”

* * *

Matka vältel rääkis isegi Ling vähe; igaüks kohanes omal moel mõtetega, et üha tõenäolisemalt saab neist esimene rühm, kes tõestab maaväkise intellekti olemasolu.

* * *

„Ja miks te eeldate, et röövel oli robot? Kas sellepärast, et ta näis olevat mees, ent kõneles naise häälega?”

* * *

„Kunagi unistasin ma galaktika muutumisest ja iga päeva post toob mulle tõendeid, et galaktika keeldub muutumast.”

„Rumalus. Hari Seldon lubas, et Impeerium langeb mõne päeva jooksul.”