Kuigi Eesti piir jääb eestlastele alati avatuks, ei pruugi juba väga varsti olla logistiliselt võimalik Eestisse enne üleilmse kriisi lõppemist tagasi pääseda.

Kui viibite välismaal ja teil on võimalik kriisiperioodil turvaliselt välisriigis olla, siis ei ole Välisministeeriumi hinnangul tarvidust Eestisse tagasi pöörduda. Küll aga tasub hoolikalt jälgida, et ei rikutaks viisa ja muid riigis viibimise tingimusi. Hetkel on väga keeruline prognoosida, millal kriis laheneb ja millised piirangud kehtivad mõne kuu pärast. Kui te ei saa välisriiki jääda, soovitab Välisministeerium Eesti kodanikel tulla nii kiiresti kui võimalik kodumaale tagasi. Kui jääte välisriigis hätta, on võimalik hädaolukorras pöörduda lähima Eesti saatkonna poole või helistada välisministeeriumisse numbril +372 5301 9999.

Oluline konsulaarinfo, eelkõige transiidivõimaluste ja –piirangute kohta:

- Kõigile tagasireisijatele: Seoses mõnes riigis kehtestatud karmide transiidireeglitega võivad lennufirmad küsida teilt tõendeid, mis kinnitavad, et teie lõppsihtkoht on Eesti. Võtke kaasa vastavad tõendid (piletid jms) võimalusel prinditult. Probleemide tekkimisel palutakse endast märku anda välisministeeriumile: +372 5301 9999.

- Kui viibite Austraalias ja teil on vajadus lähiajal Eestisse tagasi tulla: Tänaseks on mitmed tavapärased transiitriigid sulgenud oma lennujaamad ning tagasitulek Eestisse liinilendudega on muutunud praktiliselt võimatuks. Soovitav on võtta ühendust Eesti saatkonnaga Canberras, kui soovite kindlasti lähiajal Eestisse naasta.

- Kui reisite läbi Tai: Palun arvestage, et kõigilt Taisse sisenejatelt, sealhulgas transiitreisijatelt küsitakse mitte rohkem kui 72 tundi tagasi väljastatud tervisetõendit riiklikust haiglast, mis kinnitab, et isik ei levita COVID-19 viirust (teisisõnu: küsitakse negatiivset COVID-19 testi) ning tervisekindlustust, mis katab ka COVID-19 nakatumisest tulla võivaid kulusid, vähemalt 100 000 USD kattega. Ilma nende dokumentideta lennule ei lubata (vaata Tai sellekohast nooti (JPG)). Juhul kui teie lähteriigis pole võimalik testi teha (see on võimalik näiteks ainult haigussümptomite ilmnedes), siis tuleks leida muu transiidivõimalus. Riigist väljumisel neid dokumente ei nõuta.

- Kui viibite endiselt Indias, Bangladeshis, Malaisias, Nepalis, Singapuris või Sri Lankal ja soovite Eestisse saada: Välisministeerium palub esimesel võimalusel võtta ühendust oma reisikorraldajaga, et uurida toimuvate lendude ja võimaluste kohta pääseda Eestisse. Lisainfot leiad SIIT.

- Kui reisite tagasi läbi Leedu: Leedu on pikendanud transiidivõimalust Eesti kodanikele kuni kolmapäeva, 25. märtsi lõpuni (erand lõppeb 26. märtsil 00:00), kuid enam pole transiidiks lubatud enda transport (eraauto või takso). Kuna transiit on vaja eelnevalt leppida kokku Leedu ametivõimudega, siis tuleb anda endast viivitamatult märku Eesti saatkonnale Vilniuses (nimi, kontakttelefon/e-post, reisidokumendi number) meiliaadressil sekretar@estemb.lt.

- Kui reisite tagasi läbi Läti: Lätist Eestisse saamiseks soovitab Välisministeerium järgnevaid variante: a) sõita Riiast rongiga Lugažini (Valka lähedal), väljumised kl 10.34 ja 18.15 (esimese variandi puhul on võimalik istuda samal päeval ümber Valga-Tallinna rongide peale); b) võtta takso ja sõita sellega Eesti piirile Iklasse või Valka ning kutsuda endale sinna keegi (näiteks pereliige või sõber) vastu; c) võtta Riiast rendiauto ja tagastada see Tallinnas. Samuti peavad Lätti saabuvad ja transiidina läbivad Eesti kodanikud ja elanikud, sealhulgas kaubavedajad, ära täitma vastava ankeedi ja esitama selle Läti piirivalvele (ankeete jagab ka piirivalve).

- Kui reisite tagasi läbi Taani: Kopenhaagen Kastrup ja Billundi lennujaamad on avatud. Võimalik ühendus Eesti ja Taani vahel on Lufthansaga läbi Frankfurti, aga viimast infot tuleb vaadata Lufthansa kodulehelt.

- Välisministeeriumi andmetel peatab Turkish Airlines alates 27. märtsist kõik rahvusvahelised lennud, välja arvatud 5 marsruuti: Hongkong, Moskva, Addis Abeba, New York ja Washington. Hetkel läbi Türgi reisida soovijatele on oluline teada, et on suur tõenäosus, et Türki ei lubata isikuid, kes saabuvad Araabia Ühendemiraatidest, Aserbaidžaanist, Austriast, Belgiast, Egiptusest, Gruusiast, Hiinast, Hispaaniast, Hollandist, Iirimaalt, Iraagist, Iraanist, Itaaliast, Lõuna-Koreast, Norrast, Prantsusmaalt, Rootsist, Saksamaalt, Saudi Araabiast, Šveitsist, Taanist või Ühendkuningriigist, või kes on viibinud nendes riikides viimase 14 päeva jooksul. Lisainfot leiad SIIT.

- Hollandi lennufirma KLM alustab alates 29. märtsist uusi liinilende Amsterdami järgnevatest sihtpunktidest: Atlanta, Abu Dhabi/Muscat, Bangkok, Delhi*, Dubai*, Soul, New York, Osaka, Los Angeles, Lima*, Tokyo, Chicago, Mexico City, jm. (*-ga lennud alustavad peale 29. märtsi). Lisainfot leiate KLM-i kodulehelt.

Tagasi pöördumise võimaluste arutamiseks on soovitav esmajärjekorras pöörduda lennufirma või reisikorraldaja poole, kellel on kõige uuemad andmed.

Välisministeeriumile teadaolevad lisalennud juhul kui puuduvad tavalennud:

27. märtsil toimuvad Air Balticu erilennud Frankfurtist Riiga. Lisainfo: https://www.airbaltic.com/et/teadaanded

Lisandunud on Air Balticu erilennud neljapäeval ja reedel, 26. ja 27. märtsil Amsterdamist Riiga. Pileti broneerimiseks palutakse helistada: +371 67207771. Lisainfo: https://www.airbaltic.com/et/teadaanded

Neljapäeva, 26. märtsini saab end registreerida varem välja kuulutatud Leedu korraldatud erilennule marsruudil Ho Chi Minh (Vietnam)-Bangkok (Tai)-Kaunas.

Lend väljub 27. märtsil kell 10:00 Ho Chi Minhist, teeb vahemaandumise Bangkokis ja seejärel suundub Kaunasesse. Eelisjärjekorras saavad pileteid osta Leedu, Läti ja Eesti kodanikud. Lennule registreerimine: https://www.vietnamballoons.com/book-online. Samuti palutakse anda endast kindlasti märku hiljemalt 26. märtsiks Eesti saatkonnale Vilniuses, eriti neil, kes soovivad transpordiabi Kaunasest Eestisse: sekretar@estemb.lt

Välisministeerium jätkab tihedat suhtlust teiste Euroopa Liidu riikidega, et võimalikele evakuatsioonilendudele pääseksid ka eestlased, kellel puudub meile teadaolevalt võimalus pääseda tagasi mõnest kaugemast sihtkohast. Tuleb arvestada, et ükski lend ei ole tasuta — maksumus varieerub ja oleneb lennu täituvusest.

Lisaks jagab Välisministeerium infot uutest piirangutest, mis on neile teadaolevalt viimaste päevade jooksul välisriikides kehtestatud:

  • Ühendkuningriik kehtestas 23. märtsi õhtul uued meetmed. Suletakse restoranid ja kauplused, mis ei müü hädavajalikke kaupu. Keelatud on rohkem kui kahe inimese kogunemised. Pargid jäävad avatuks, kuid seal ei tohi koguneda. Suletakse kirikud, raamatukogud ja mänguväljakud. Keelatud on pulmad ja ristimised, lubatud on matused. Politseil on volitused piirangute jõustamiseks.
  • India võimaldab riigis viibivatel välismaalastel taotleda viisa pikendamist kuni 15. aprillini. Lisainfo: https://newdelhi.mfa.ee/et/koroonaviirusega-seotud-reisisoovitus/
  • Piirid on sulgenud Serbia, Usbekistan, Etioopia, Hongkong. Poola teatas riigipiiride sulgemisest tähtajatult.
  • Riigisiseseid liikumispiiranguid on karmistanud Hispaania (autoliikluse piirang) ja Bosnia-Hertsegoviina (komandanditund).
  • Island on hoiatanud, et märtsi lõpuks võib lennuliiklus Islandiga peatuda.
  • Mongooliasse sisenemine on keelatud kõigile välismaalastele kuni 30. aprillini.
  • Kui olete välismaal sattunud lõksu, puudub võimalus turvaliselt riigis viibida ja ei leia võimalusi tagasipöördumiseks, palume anda sellest märku numbril +372 5301 9999 (24h).