„Paar minu sissetulekuallikat on täielikult kokku kuivanud, kuid põhiline allikas on siiani korras,” ütles Soome investeerimisblogija Mika Koivisto. „Ma olin valmis, et majanduskriis tuleb, aga kuidas see tuli, oli täielik üllatus.”

Majanduskasvu ajal tekkis järjest rohkem inimesi, kelle eesmärk oli finantsvabadus, mis tähendab, et inimese passiivne sissetulek, näiteks investeeringutest teenitud intress, ületab jooksvaid kulusid. Paljud neist kirjeldavad oma tegevust blogides – postitavad ülevaateid teenitud summadest ja kui kaugel eesmärgist ollakse.

Viimase kuu jooksul on aktsiaturgudel toimunud suur kukkumine ja ühisrahastusplatvorme on tabanud paanika. Näiteks populaarsel Läti platvormil Mintos, kus inimesed saavad investeerida laenudesse, kasvas järsult järelturul pakkumine. Kui investor soovib enne tähtaega Mintosest raha välja võtta, siis peab ta oma investeeringu müüma järelturul kellelegi teisele. Selle aasta alguses oli järelturul keskmiselt paarsada tuhat laenu, viimase pooleteise kuuga kasvas nende arv kahe miljonini. Mintoses on üle 250 000 investori.