Ühtegi reisi ei saa kunagi lõpuni ette ära planeerida. Seda, et maailm ühel hetkel paariks kuuks sisuliselt seisma jääb, ei osanud ka kogenud reisijad ette näha. Koroonaviiruse leviku tõttu pikemaks veninud kaugtöökogemust jagab praegu elukaaslasega Vietnamis viibiv Elisa masinõppe tootejuht Märt Vaha.

Märt, nagu paljud teised eestimaalased, veedab eriolukorra tõttu viimased paar kuud kodukontoris. Ta vastutab Elisas tehisintellekti lahenduste, näiteks vestlusrobot Annika toimivuse ja arendamise eest. Sarnaselt kolleegidega tuli kriisis leida kiireid lahendusi klientidele jätkuvalt parima teenuse pakkumiseks. Erinevus on vaid asukohas. Koos elukaaslase Sandra Lindermanniga elavad nad hetkel Vietnami keskosas asuvas Da Nangi linnas. Algne plaan oli välismaa kaugtööelu nautida paar kuud. Maailmas toimuv lõi aga kaardilaua sassi.

Kaugtööplaan tekkis 2019. aasta sügisel, kui hakati planeerima, kuhu minna. "Päris pikalt kaalusime Tai, Vietnami ja Bali vahel. Lõpuks otsustasime Vietnami kasuks, sest Tais olime juba käinud ja kaugtööd teinud ning Bali otsustasime kõrvale jätta, sest sealne internetiühendus on paiguti kõikuv. Kuna elukaaslasel oli see uue tööandja juures esimene kaugtöö, siis tahtsime minna kindla peale välja ja riske maandada." Tagantjärele saab öelda, et see oli ainuõige otsus. Ebaühtlase internetiga Balil olnuks tõenäoliselt vaja tööd teha coworking space'e kasutades. Eriolukorras need kõik suleti, nii et ilma töötamiseks sobiva majutuseta oleksid nad hätta jäänud. Esimesed sihtkohad olid veebruari alguses alanud teekonnal Vietnami linnad Nha Trang ja Dalat. Reisi lõpus oli plaan Hanoi ümbruses puhata, aga viiruse tõttu oldi sunnitud jääma paikseks praegusesse sihtkohta, Da Nangi.

Märt kodukontoris Vietnamis. Foto: erakogu

Kojulennu asemel isolatsiooni

Kojulend oleks pidanud toimuma aprilli keskpaigas, aga selleks hetkeks oli Euroopa juba koroonakeerises, lende järjest tühistati ning ka eestlaste tagasilendu tabas sama saatus. Kuna lennupiletite hinnad olid kerkinud ulmelisteks ja mõne mitme ümberistumisega lennuga oleks teinud ringi ümber pea poolele maailmale ja miski ei garanteerinud kõigi lendude toimumist, otsustati kohapeale jääda. "Kaalusime erinevaid variante, kustkaudu lennata, kuid hetkel oleme otsustanud, et ootame olukorra vaibumist ja lendude taastumist. Kuna tööiseloom lubab meil mõlemal periooditi töötada kust iganes, siis oleme saanud selles osas oma tegevusi jätkata nagu reisi esimeses pooles. Muidugi tahaks pere, sõpru ja kolleege näha ja seepärast lendaks hea meelega niipea kui võimalik kodumaale tagasi."

Vietnam sai teise laine

Vietnami jõudis viirus teise lainena Euroopast ja seetõttu oli Märdi sõnul rangema karantiini ajal tunda ka kohalike suhtumise muutust. Suuremad piirangud kestsid umbes kuu aega. Pidi hoidma distantsi ja liikuma maksimaalselt kahekesi. Lahti olid vaid toidupoed, isegi kulleriga toiduvedu keelati ära. "Kõige sügavamalt jäi meelde seik, kus tänaval kõndides (meil olid maskid ees) üks kohalik poiss oma väiksema venna meist suure ringiga mööda sikutas. Nagu oleksime olnud kõndiv katk. Arvestades, et olime selleks ajaks juba kaks kuud Vietnamis elanud, tundus see natuke ülekohtune ja omamoodi naljakas. Üldiselt on kohalike suhtumine siiski sõbralik," kirjeldab Märt.

Tänaseks on Vietnamis tavaolukord taastumas ja piirangud leevenenud. Nad on mõlemad püsinud tervetena tänu ettevaatusabinõudele (maskid, kätepesu, rahvamassidest hoidumine) ning elu jätkub jälle tavapärasemas rütmis. "Nüüd on igapäevaelu siin normaliseerunud. Küll ei näe linnas pea üldse turiste, mis on ühe puhkajate lemmiksihtkoha puhul tavatu vaatepilt," räägib Märt.

Midagi tegemata ei jää

Kuna ka mitmed Märdi kolleegid on varem välismaalt kaugtööd teinud ning Elisas on paindlikud tööviisid tööelu tavaline osa, on kõik harjunud, et keegi töötab kontorist väljas. Hetkeolukorras on tavatum vaid see, et pea kõik töötavad kodukontoritest.

"Minu jaoks ei ole töö tegemises sisuliselt mitte midagi muutunud. Ka Eestis kasutan kodukontori võimalust päris palju. Tööpäevad algavad ka seal tavaliselt kodus, lõuna ajal liigun kontorisse ning viimased tööasjad lõpetan taas koju jõudes. Mulle meeldib mõelda, et ehk teen sellega väikese teene neile, kes hommikuse tipptunni ajal peavad autoroolis olema ja säästan ummikus enda arvelt ühe autokoha," selgitab Märt kohapaindliku töö eeliseid.

Hommikud patareide laadimiseks

Vietnami-elu erineb vaid selle poolest, et Märdi tööpäev algab kohaliku aja järgi lõuna ajal, kui Eestis on hommik. "Hommikud on nagu minipuhkused, ei pea äratuskella peale ärkama ja enne tööd on mõnus värskenduseks sinisesse merre sukelduda. Saab patareisid laadida ja siis värskena tööpäeva alustada," toob Märt näiteks. Seejärel töötab ta kogu päeva kodukontorist, palju on suhtlemist kolleegidega videokoosolekute teel. Tiimijuhina on Märdil ka juhtida väike meeskond ning oma inimeste toetamine jätkub samuti virtuaalselt. "Edukalt saab ka ära teha 1-1 vestlused. Tavaolukorras muidugi eelistaks teatud regulaarsusega silmast silma kohtuda ja seda ka Eestis olles teeme."

Rohkem päikest ühes kuus kui terves Eesti suves

Ajaks, kui taas lennuliinid avanevad ja reisimine on tervisele ohutum, soovitab Märt Aasiat rännusihtkohana ka teistele. "Minu jaoks on kindlasti üks põhiargumente super kliima. Kuu ajaga saad head ilma rohkem kui Eestis suve peale kokku," ütleb Märt. Samuti koged ka lääne omast eristuvat kultuuri ja saad nautida head toitu (eriti Tai kööki).

Vietnami puhul, kus paar on viimased kuud veetnud, on Märdi sõnul omaette harjumist vajav kohalik liikluskultuur. "Armastatakse liikuda rolleritega, ka turutänaval ei tulda kaherattaliselt maha, vaid haaratakse käigu pealt kaup. Ülekäigurajad on pigem nagu tänavat kaunistav grafiti ja punast tuld ei tolereerita. Lihtne reegel liiklemiseks on, et ära astu teed ületades autole ette, rollerid leiavad ise sust kõrvalt tee mööda," ütleb ta. Ning lõpetuseks ei saa Vietnamis üle ega ümber karaokest, mida kohalikud armastavad. "Siin on suured massiivsed hooned, mis on karaokelauljate päralt. Seda on õhtuti tänavatel kuulda. Kui selle oled maha maganud, pole sa Vietnami näinud," muigab Märt.

Kui reisimine ja kaugtöö välismaalt on jälle võimalik, soovib Märt silmas pidada järgmist:

Vali töötegemiseks sulle sobiv ajavahe. Eestiga on Aasias vahe keskmiselt 4-5 tundi, tööpäev algab kaugtöötajal kl 13 päeval. Hommikud on vabad.

Interneti kvaliteet kõigub riigiti. Kindlasti tasub majutuskohas kohe järele proovida, kas ühendus ka toimib. Esimeses kohas, kus öeldi, et on kiire internet, oli reaalsus vastupidine. Tegelikkuses teona venivat internetiühendust kasutasime vaid kohe järgmise elukoha otsimiseks.

Alustuseks vali asustatud paik. Kui enne pole kaugtööd tehtud, siis võiks alustada lühemast ajast ja (suurematest) linnadest. Reisiperioodi võiks kindlasti planeerida ka puhkust ja eksootiliste saarekeste avastamise soovitan jätta selleks ajaks.

Vali korter, mis sobib kodukontoriks. Soovitan valida majutuse, kuhu saab ka kodukontori püsti panna. Kui tööpäevad lõppevad alles kohaliku aja järgi kell 10 õhtul, siis ei kulu enam aega näiteks co-working space'ist koju liikumisele.

Märt Hoi Ani linnas. Foto: erakogu