Rüütli 24 aadressil asuv pilkupüüdev eramu on ligi 250 ruutmeetrit suur. Majas on veinikelder, sviidid, massiivne kamin. Lisaks on selle juures 33,5-ruutmeetrine külalistemaja, kuhu on võimalik 25-ruutmeetrine katusekorrus juurde ehitada. Krundil on veel varjualusega abihoone. Siseõues saab parkida 4 autot. Kõige selle hind on täna 1,6 miljonit eurot.

Kes on aga müüjad? Ei saa ju tegu olla lihtsurelikega. Esmalt selgub, et aastast 2014 kuulub eelpool mainitu firmale Rüütli Invest OÜ, mis aga käesoleva aasta 12. mail on äriregistrist kustutatud. Võib jääda mulje, et kustutati nii, et unustati vanalinna maja selle külge. Pole firmat, pole krunti. Nii see siiski ei ole (loe loo lõpust). Rüütli Invest on viimastel aastatel olnud 0 käibega ning kahjum on nii 2016, 2017 kui 2018. aastal jääinud 50 000 ja 60 000 euro vahele.

Edasi uurides jõuame selleni, et Rüütli Invest on kuulunud kuni viimase ajani firmale Cap Ferrat OÜ. Ettevõte on aktiivselt tegutsev ning sel on olnud viimastel aastatel veidi alla 15 000-eurosed käibed. Kahjum ulatus 2018. aastal 108 000 euroni. Varem on see olnud kordades väiksem.

Huvitav seltskond

Kuni juuli alguseni koosnes selle ettevõtte lõplike kasusaajate ring huvitava taustaga inimestest. Nimed Tatjana Levitskaja, Andrei Žukov ja Sergei Elošvili ütlevad Eesti ärimaailma tundvatele inimestele nii mõndagi. Alates 6. juulist on Levitskaja ettevõttest siiski lahkunud. Jäänud on Žukov ja Elošvili. Tegemist on Tallinna Äripanga juhatuse liikmetega. Pank on muide üks vanimaid tegutsevaid kommertspanku Eestis. Tegu on aga pidevalt nö riskantseks pangaks peetava finantsasutusega - 2019. aastal kirjutati meedias, et tegu on suure rahapesuriskiga pangaga.

Žukov on olnud Eesti majanduselus tegev juba 90ndatel. Ta on olnud piimandusärimees, omades näiteks ligi kolmandikku Aravete Agrost. Urmas Sõõrumaa ostis mehelt aastaid tagasi turvafirma Alfastar. Lennunduseski on mees tegev olnud, seda ettevõtte Panaviatic kaudu. Viimases Äripäeva Rikaste TOPis oli Žukov 262. kohal 14,7 miljoni euroga. Aasta varem oli tema vara väärtus 12,9 miljonit eurot.

Sergei Elošvili on endine Tallinna politsei mõrvarühma juht. Pärast politseist lahkumist läkski ta Äripanka ja oli seal turvajuht. Kaitsepolitsei andmeil oli Elošvili seotud SIA lindiskandaaliga

Rüütli 24 ajalugu

Esimest korda mainitakse kinnistut 1661. aastal, kui naaberkinnistu juurde kuuluvat väikemaja; aastal 1820 eksisteeris kinnistu juba iseseisva üksusena, kus paiknes kaks hoonet - üks ebamäärase ja juhusliku plaaniga ehitis praeguse elamu lõunapoolses osas ning piklik, vastu Kiek in de Köki külgmüüri ehitatud hoone, mis osaliselt peaks ühtima praeguse külalistemaja asukohaga. Säilinud on arhitekt H. Johansoni ümberehitusprojektid aastatest 1928 ja 1931, mille järgi toimus elamu katusekorruse väljaehitamine, uue trepikoja rajamine hoone teisele korrusele viiva välitrepi asemele.

Praeguse ilme ja kujunduse said hooned aastal 2006 ümberehitusprojekti järgi, mille autoriks on OÜ T-Linnaprojekt ja arhitekt Tiina Linna. Hooned on restaureeritud kooskõlas muinsuskaitse eritingimustega.

Vaata fotosid siit.

Ettevõtte kustutamine, kui sel on vara

Ärileht küsis Tartu Maakohtult, mis saab siis, kui ettevõte kustutatakse koos varaga.

Selliseid toiminguid reguleerib äriseadustik. Osaühingu lõpetamise korral see tavaliselt likvideeritakse (likvideerimismenetlus), kui seaduses ei ole sätestatud teisiti. See kehtib nii osaühingu vabatahtliku lõpetamise kui ka sundlõpetamise kohta. Likvideerijad lõpetavad osaühingu tegevuse, nõuavad sisse võlad, müüvad vara ja rahuldavad võlausaldajate nõuded. Osaühingu likvideerijateks on juhatuse liikmed, kui põhikirjas, osanike otsusega või kohtumäärusega ei ole ette nähtud teisiti. Pärast võlausaldajate kõigi nõuete rahuldamist või tagamist ja raha hoiustamist jaotatakse allesjäänud vara osanike vahel. Seda tehakse likvideerijate koostatud vara jaotusplaani alusel vastavalt osade nimiväärtustele, kui põhikirjaga ei ole ette nähtud teisiti.

Avalduse osaühing äriregistrist kustutada saavad likvideerijad esitada pärast likvideerimise lõppu. Osaühing lõppeb kustutamisega äriregistrist. Teatud juhtudel ei ole ühingu kustutamine äriregistrist lõplik. Näiteks kui pärast osaühingu registrist kustutamist ilmneb, et osaühingul jäi jaotamata vara ja vaja on veel likvideerimisabinõusid, võib kohus huvitatud isiku nõudel teha likvideerimise asjus uue otsuse ja ennistada vanade likvideerijate õigused või määrata uued likvideerijad (tegemist on siis täiendava likvideerimisega).