Pagasireeglid muutuvad aina karmimaks ja oma asjad tuleb reisil ära mahutada aina kergemasse ja väiksemasse pagasisse.

Asju aga läheb reisil ikka sama palju vaja. Mismoodi neid veelgi tihedamalt pakkida, samal ajal ka kaalupiirangutest mitte üle minnes? Selleks on vaja teada häid pakkimisnippe.

1. Uuri enne pakkimist kindlasti järele, mitu kohvrit saab tasuta ära anda ja kui palju käsipagasit salongi võtta.

2. Teine oluline asi, mida enne pakkimist järele uurida, on kaalupiirang. Isegi natuke raskema kohvri eest võib lisanduda kopsakas lisatasu.

3. Vali reisikohver, mis ise kaalub vähem, aga on ikkagi tugev. Nii saad rohkem oma asju sisse panna kaalupiirangu ulatuses. Vali ka õige suurusega kohver — liiga suur ei pruugi takso pagasisse mahtuda ja liiga väiksesse ei mahu kõik vajalikud asjad sisse. Kuna enamik reisikohvreid on mustad, siis pagasilindilt on alati lihtsam leida värvilist kotti.

4. Pakkides jäta kotti oma kontaktinfo. Jäta see info välimisse taskusse, kirjas võiks olla ka reisimarsruut. Kui kotisanga küljes olev lennujaama pandud kood on kadunud, siis välistaskus olevast infost võib olla abi oma koti ülesleidmisel.

5. Paki nii, et koti sisu turvatöötajatele vähem huvi pakuks. Juhtmed kinnita kummiga, et need mööda kotti laiali poleks. Kahtlase kujuga asjad pane lihtsalt ligipääsetavasse sahtlisse. Näiteks metallosadega jalanõude vastu võidakse huvi tunda — jäta need teiste asjade peale.

6. Endiselt nõutakse turvaväravates, et kõik käsipagasis olevad geelid, pastad ja vedelikud oleks eraldi läbipaistvas kotis ja ei ületaks mahult 100 milliliitrit. Koti suurus on kuni 20 x 20 cm. Kui oled turvaväravad läbinud, võid juba vedelikke juurde osta — siis 100 ml piirang ei kehti.

7. Ära paki kingitusi enne reisile minekut ära. Turvakontroll võib paki lahti teha ja pead pärast uuesti pakkima.

8. Pane rasked asjad (näiteks kingad) koti põhja. Kui veeretad kohvrit ratastel, pane need ratastepoolsele küljele.

9. Ära paki äraantavasse pagasisse midagi nii väärtuslikku, mida sa ei tahaks mingi hinna eest kaotada.

10. Kui reisid mitmekesi, jaga asjad kohvrite vahel ära niimoodi, et ühe kaotsiminekul oleksid kahepeale kõige hädavajalikumad asjad ka teises kohvris olemas. Proovi ka riided nii ära jaotada.

11. Kas rullida kokku või voltida? Mõlemad riiete pakkimise meetodid omavad oma eeliseid ja puudusi.

Rullikeeramisega saab olulise ruumivõidu, kuid riided võivad natuke kortsuda. Rullikeeratud riietega saab täita kõik kohvri sopid ja ruumi kõvasti kokku hoida. Püksid tuleb voltida pooleks sääred üksteise peale ja tihedalt kokku rullida. Nii võtavad need vähem ruumi. Rihmad-sokid paki nurkadesse, kuhu tavaliselt jääb tühja ruumi. Sinna pane ka muud väiksemad asjad, nagu toiteplokid ja adapterid.

12. Kasuta vaakumkotte ja väiksemaid kotte kohvri sees. Kohevad asjad (suusakampsunid, vatiiniga vestid vms) paki vaakumkottidesse, millest saab tolmuimejaga õhu välja imeda, et vähem ruumi võtaks. Kasuta väiksemaid kotte suure kohvri sees, need aitavad vajalikke asju grupeerida nii, et kogu koti sisu ei peaks läbi sobrama. Näiteks peab lennujaamas ette näitama oma vedelikega tuubid-purgid, mis võiksid olla eraldi kotis.

13. Lukusta alati oma reisikohver. Lukustamata kohvriga kaotab ka kindlustus kehtivuse. Kui reisid Ameerika Ühendriikidesse, kasuta TSA poolt tunnustatud lukke — siis avavad piiriametnikud need sisu kontrollimiseks kotti lõhkumata.

14. Kindlusta kotilukud. Tõmba tõmblukud kokku käepideme alla, et need ei jääks kuskil külgedel millegi (näiteks pagasilindi) taha kinni.

15. Ära registreeru lennule liiga hilja. Viimasel hetkel registreerujate pagas kaob suurema tõenäosusega.

16. Kui sinu pagas ei jõudnud kohale ja öeldakse, et see tuleb kindlasti järgmise lennukiga, täida ikkagi pagasi kadumamineku avaldus juhuks, kui kohvrit ei saabu.

17. Kui pagas jääb kadunuks, tuleb lennufirmale kompenseerimiseks teha avaldus seitsme päeva jooksul. Mõnikord sisaldub kadunud pagasi eest hüvitise saamine ka reisikindlustuses.

Allikad: Men’s Health, The Telegraph ja Budget Travel.