Kui kohalikud linnad ja kaunid looduslikud vaatamisväärsused on kõik nähtud, mälestusteks üles jäädvustatud, tuleks minna kohalikele turgudele ja suveniiripoodidesse, et endaga kaasa osta just need 5 meenet, mis on iseloomulikud vaid Serbiale.

# 1 Serbia rakija

Tegemist on puuviljasamakaga, mida toodetakse ploomidest või viinamarjadest. Rakija on oma iseloomult kange (40-80%), kergelt magus, kuid siiski väga maheda maitsega vägijook, mida pakutakse igas kodus külalistele ja restoranides, kohvikutes ning üritustel. Kohalikes poodides on rakija müügil suurtes pooleliitristes pudelites, kuid käsitööpoodides ja suveniiriputkades leidub ka väiksemaid kuni 100ml pudeleid, mida on võimalik pakkida käsipagasisse. Igas kodus valmistatakse rakijat omamoodi, nii et kui tekib võimalus, eelista kodus valmistatud rakijat kommertslikult müüdavale — küsi ’čokanjčiči’.

#2 Licider süda

Nad on nii kaunid, et kahju oleks neid süüa. Licider südamed on ühed unikaalsemad kingitused, mida on võimalik Serbia turgudelt kaasa osta. Tegemist on südamekujulise küpsisega, mis kaetakse punase glasuuriga ning kaunistatakse erilise disainiga. Licider südameid kingitakse kohalikus kultuuris sünnipäevade või lihtsalt armastuse näitamise puhul. Kui sa soovid südame lasta kaunistada just kellegi väga erilise jaoks tagasi kodus, on võimalik oma süda lasta eriliselt dekoreerida kohalikes suveniiripoodides või turgudel.

#3 Ratluk

Paljudes söögikohtades pakutakse kohvi kõrvale kodus valmistatud ratluk maiustust, mis sarnaneb kõvale marmelaad-kommile. Ratluk on originaalselt pärit türgist, kuid serbialased valmistavad enda versiooni oma traditsioonide järgi.

Retsept on lihtne: vesi, suhkur, puuviljasiirup, sidrunimahl ja maisitärklis kuumutatakse kuni paksenemisei (1.5-2h) ning lastakse seejärel jahtuda. Segust vormitakse 20x20 tükk, mis lõigatakse hiljem kuubikuteks ning puistatakse üle tuhksuhkruga.

Osta endaga kaasa nii poodides müüdavat kui ka lahtiselt turul müüdavat. Maitse on mõlemal eriline ja tänu selle pikale säilivusajale saab ratluki hoiustada kaua veel peale reisilt koju jõudmist.

#4 Ehted kohalikest kloostritest

Kloostrid on ühed suurimad turistide poolt külastatavad kohad ning lisaks kaunitele piltidele saab endaga kaasa sealt osta ehteid, mida hiljem oma kallimale kinkida. Ortodoksi ristid ja mustrid kaunistavad nii kõrvarõngaid, käevõrusid kui kaelakeesid.

Ehted on kaunistatud detailiderohkelt, mis teevad neist erilise kingituse kellele iganes.

#5 Roosikrants

Roosikrants on kindlasti üks neist asjadest, mida serbialased soovitavad sul kohe kindlasti endaga koju kaasa osta. Brojanika ehk Serbia roosikrantsid on valmistatud siidnöörist ja helmetest ning kõik valmistatakse käsitööna. Roosikrantse ei tohiks tegelikult osta, vaid neid kingitakse. Selle kauni ehte hind on tavaliselt 220 dinaari ehk 2 eurot. Toeta ortodoksi kirikut ning osta oma roosikrants kloostrites üles seatud müügipunktidest.

Lisaks…

Kohalik raha

Kui raha jääb veel peale reisi alles, jäta alles mõned rahatähed. Dinaare on kuni 5000se kupüürini ning need on omamoodi vaatamisväärsused. Sarnaselt eesti kroonile, on igal rahatähel riigiga seotud isik, kes mingil moel on end ajalukku kirjutanud. Kui võimalik, vaheta raha nii palju väiksemaks, et saaksid 100se kupüüri. Sinisel 100-sel on Nikolai Tesla — serbia päritolu üle maailma tuntud leiutaja ja füüsik ning elektri- ja mehaanikainsener, kelle leiutisi kasutame iga päev.

Ära unusta kaasa haarata ka külmkapimagneteid, millel riigi sümboolika ning värvid. Väldi siiski nende ostmist lennujaamadest, sest seal müüakse neid liiga kõrge hinna eest ning sama kaunid magnetid leiad linnas turult ja iga nurga pealt ka kohalikelt müüjatelt.